Снимка: архив Булфото

Нападенията от роми над лекарски екипи, както и изнасилването на детето в училището в Дебелт от осмокласник също от ромския етнос, станаха повод за скандал в парламента.

Още по темата

Пръв започна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, който обвини ДПС, че насажда първобитна ксенофобия в ромските гета. Той обяви, че ромите разчитат само на помощите от държавата. „Сега са се превърнали в нагли, самонадеяни, озверели човекоподобни, изискващи помощи, детски добавки за деца, които играят с прасетата на улицата и пари за майчинство за майки, които имат инстинкти на улични кучки“, заяви той.

Депутатът от ДПС Илия Илиев, който е лидер на ромската партия ДРОМ, от своя страна, обвини Симеонов, че разединява българското общество.

 „Тук, в парламента е коренът на злото, страхът, болката, унижението, мъката и чувството за безсилието на лекарите“, заяви обаче Симеонов.

Той обвини и останалите партии, че са виновни за това положение, защото в един или друг момент са управлявали с ДПС и призова никога повече това да не се случва.

„За по-малко от 20 дни обществото стана свидетел на извършени брутални физически актове над малолетен и на лекари, които изумиха със своята наглост и бруталност“, коментира той.

Според него голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони и общоприети норми на поведение, за тях законите не важат, не си плащат, защото смятат, че имат само права, но не и отговорности.

„Нарушаването на закона е норма на поведение, а раждането на деца е доходоносен бизнес за сметка на държавата“, отсече Симеонов и обвини ромите, че учат децата си да крадат, просят и да продават наркотици.

Той смята, че явно България е изправена пред етническа пропаст и има два противоположни и взаимоизключващите се свята – единият е на пенсионерите, които макар и бедни, си плащат сметките, а другият е на „озверели цигани, безпаметно пияни, след като са получили помощите си“.

Според него обаче остава въпросът какви са причинете част от циганския етнос да се превърне в нарушител на законите, след като през комунизма ромите са работили и са пращали децата си на училище.

Лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път му напомни, че за отделни престъпления отговорност носят извършителите, а не цял един етнос.

„Никой в парламента на европейска България не може да обижда цял един етнос, бил той турски, цигански или други“, настоя той.

Според Илия Илиев Симеонов използва парламентарната трибуна, за да разединява обществото.

„Нямате право да обвинявате цял етнос за отделните престъпление на един или друг, нека всеки който е нарушил закона, си носи отговорност, но в България живеем повече от 1,5 милиона роми и нямате право да обвинявате всеки един от тях за престъпленията. Ние сме част от обществото и се чувстваме българи, колкото всеки един друг“, заяви Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase