Министър Тодор Танев. Снимка БТА

Министърът на образованието проф. Тодор Танев е потресен от блудство с петокласник в бургаското село Дебелт. През следващата седмица той заедно с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков ще обсъдят мерки, свързани със сигурността в училищата, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Инцидентът стана в петък в основното училище в селото. Сигнал за него е подала майката на пострадалото момче. По думите на жената 11-годишният й син е изнасилен от по-голям негов съученик – осмокласник, в тоалетна в училището. Детето е прието в МБАЛ-Бургас с разкъсвания. Директорката на училището отрече това да е станало, защото не е забелязана промяна в поведението на детето.

След случая с проявено насилие в Дебелт министър Танев коментира, че е потресен и от бездушието, с което са реагирали някои от хората на място. Образователният министър се е ангажирал виновните да получат най-строги наказания по действащото законодателство.

Необходимо е да се инкриминира нехайството на ръководствата в училищата, които не взимат необходимите мерки, за да гарантират сигурността на учениците, е заявил министър Танев, цитиран от МОН.

Прокуратурата също образува производство срещу неизвестен извършител във връзка със случая на насиленото  момче в селото. По неофициална информация насилникът е от ромски произход, а насилието било наблюдавано от негов приятел. Самият той разказал всичко на полицията по-късно.

В сряда в селото ще има мирен протест в подкрепа на пострадалото дете. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase