В разгара на предизборната кампания се проведе извънредно заседание на парламента. Предизборно ли бе то, или има важни неща за решаване?

"Кампанията е още по-наситена на компромати. Виждаме скандал след скандал. Жертва на това сме ние, гражданите, за да се убедим още веднъж, че може би няма нужда да ходим до урните. Положението, в което сме, е много тревожно, защото институциите не си вършат работата. Държавата е в състояние, в което гражданите, оставайки без нея, могат да стигнат до саморазправи. Няма я държавата, която да регулира нашите взаимоотношения. Ние вече сме достигнали дълбока политическа яма", коментира политологът проф. Мария Пиргова в предаването "България сутрин".

Още по темата
По думите на социолога Юлий Павлов хората, които излизат да гласуват, представляват т.нар. "твърди ядра", на които не влияят компроматите в политическите кампании.

"Ще стигнем до вътрешен конфликт. Политическата система трябва да се промени, партиите да станат по-отговорни. Няма мостове и пътища, медицина няма - ние умираме. Това положение става нетърпимо. Твърдите ядра ще гласуват. Най-вероятно правителството ще се формира много трудно или няма да се формира, и ще останем дълго време със служебното правителство на Главчев", прогнозира проф. Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея няма място за нови политически сили, тъй като "диктатурата е много силна". Проф. Пиргова отбеляза, че напоследък живеем само предизборно, политиците мразят хората и хората мразят политиците. Тя е на мнение, че служебното правителство "не прави нищо", тъй като е подчинено на ГЕРБ - "управлявано е от Бойко Борисов в разбирателство с Пеевски".

"Включването на популярни личности, наблягането на конкретни социални групи имат смисъл, ако се привличат колебливите избиратели - 1/6 от избирателите взимат решение последния ден или една седмица преди изборите - едните по начало са фенове на дадена политическа сила и са се колебали между две, другата група са хората, които искат да накажат тези, които са на власт. Цялостните кампании на всички политически сили са погрешно построени", заяви Павлов.

Пиргова уточни, че процентът гласове "не подкрепям никого" ще се увеличи и добави, че ако няма съдебна власт, няма да има парламент - "ще бъдем принудени да тръгнем към президентска република".

"Новите избори няма да променят структурата на парламента. Европейските избори до голяма степен ще повторят съотношенията от националните. Партиите трябва да разберат, че е крайно време да седнат и да управляват - не може да ни пращат непрекъснато на избори", каза Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase