Снимка БТА
fallback

"Задължителното гласуване - нова интрига в парламента", акцентира „Труд". Задължителното гласуване може да бъде въведено за следващите редовни парламентарни избори. Това е едно от ултимативните искания на Патриотичния фронт, за да подкрепя властта. Формациите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторският блок, засега смятат, че първо трябва да се проведе референдум. АБВ са склонни да подкрепят задължителния вот. В БСП през лятото дадоха заявки, че са готови на дискусия по въпроса. ДПС са твърдо против. Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи въвеждане на национална листа за парламентарните избори. Идеята е партиите да обявят само един списък с 240 кандидати за депутати, а избирателите да посочат с преференция фаворит. Очаква се темата за задължителното гласуване да е актуална догодина.

"Патриотичният фронт осребри подкрепата си за мнозинството", отбелязва "Сега". След няколкоседмични пазарлъци Патриотичният фронт (ПФ) официално влиза в изпълнителната власт въпреки досегашния си категоричен отказ да заема властови постове. Националистите спазариха подкрепата си за кабинета срещу едно заместник министерско кресло в отбраната и поста заместник областен управител на София. Срещу оставането си в коалицията ПФ се пребори и за преместването на новините на турски език от БНТ 1 в по-слабо гледаемата БНТ 2. Заместник-председателят на ДСБ и здравен министър Петър Москов предупреди, че повече компромиси няма да се правят.  Пред "Преса" лидерът на ДПС Лютви Местан коментира преместването на новините на турски език в БНТ 2: ДПС е категорично против подобно решение. Това е модификация на дискриминационната идея новините на турски език да бъдат свалени от ефира на БНТ. Това е тежък ценностен компромис пред ксенофобите от ПФ.

"Топла храна за бедните цяла година", пише на първа страница "24 часа". 181 трапезарии, в които се осигурява топла храна за бедните българи веднъж дневно, вече ще работят целогодишно. Вчера ЕК одобри оперативната програма за подкрепа за най-нуждаещите се на стойност 123 млн. евро, а страната ни ще получи до края на годината 22 млн. лева по нея. Това позволява още през март да бъдат финансирани трапезариите на общините, които в момента работят само през зимата.

"Краят на големия корупционен шлем", коментира "Капитал".  България загуби последните над десет години в лутането си из руския енергиен лабиринт, наречен през 2008 г. от Георги Първанов "Голям шлем" - "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене" и "Южен поток". В това време тя пропиля огромна сума пари и много възможности, които бяха погребани в името на грандиозните проекти. Хладните думи на руския президент Владимир Путин, с които той сложи край на проекта "Южен поток", са новина, след която може да се въздъхне с облекчение, но и прекалено големият възторг е неуместен. Проектът за газопровод от Русия през Черно море и България за Западна Европа беше толкова оплетен в подозрения за корупция и неефективност, че на този фон евентуалните му ползи бледнееха. И при всички случаи трябваше да бъде спрян - дори да се строи, това трябваше да е по друг начин.

"Ние се европеизираме, Брюксел се българизира", коментира "Труд". Вместо да свика консултативна среща на 6-те европейски държави, които са част от проекта "Южен поток", София с вежлив поклон отстъпи инициативата на ЕК. Бойко Борисов специално посети столицата на Обединена Европа с послание: "Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз." С което се постави извън категорията на европейските лидери. Да чакаш друго от Брюксел освен братска прегръдка е утопия. Впечатлението е, че не ние се европеизираме, а Брюксел се българизира. ЕК е неспособна да следва единна енергийна стратегия. Не желае да реши дали да получава руски газ пряко или чрез посредничеството на Турция. Не е способна да защити интересите на югоизточната си част така, както би защитила северозападната. В крайна сметка особено безнадеждно изглежда положението на България.

"Електронни търгове за поръчки от средата на 2015 г.", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Божидар Лукарски, министър на икономиката. По думите му те ще сложат край на корупцията при преразпределянето на пари от бюджета и ЕС. Електронизацията на обществените поръчки ще осигури равнопоставеност на фирмите. Една от задачите е да бъде изграден вариант за електронни търгове през портали. Така ще се скъса нишката с чиновника и бумащината с документи, които се подготвят при тръжните процедури. Друга задача е отделът, който се занимава с икономически анализи, да преценява ефективността на всеки един законопроект и отражението му върху икономическата действителност. Според Лукарски оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е един от факторите за ръста на икономиката.

"Мартин Шулц: Заслужихте да сте в Шенген", отбелязва "24 часа". Влизането в шенгенското пространство без граници е право на държавите-членки на ЕС, след като са изпълнили задължението си да отговорят на критериите. Това обяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц снощи след срещата си с премиера Бойко Борисов. България е добре подготвена за Шенген, каза и председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с Борисов. Туск е сигурен, че ще се намери решение през март. Европейската комисия подкрепя България в искането й да няма обвързване между влизането на страната в Шенген и Механизма по сътрудничество и оценка. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, отбелязва "Стандарт". Тя се срещна с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. Акценти на разговора с Тимеранс са били Шенген, предстоящият доклад по механизма и инициативата на ЕК за върховенство на закона, обясни вицепремиерът. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

АЗ

преди 9 години

имам една мечта-задължително гласуване и тогава много неща ще си дойдат на място.

76

seira

преди 9 години

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ МИНАВА, ТОЛКОВА ПО-СЛОЖНИ И НЕРАЗРЕШИМИ СЕ ОКАЗВАТ НАТРУПАЛИТЕ СЕ ПРОБЛЕМИ, КОИТО СА РЕЗУЛТАТ ОТ АНТИНАРОДНИТЕ СЪЩНОСТ И ДЕЙСТВИЯ НА "ВЪРХУШКАТА" - "СТАДО ***", ВЗЕЛИ СЕ НА СЕРИОЗНО!ПРОТИВОРЕЧИЯТА В ЕДИН МОМЕНТ ЩЕ ЕСКАЛИРАТ, ОБСТАНОВКАТА ЩЕ СЕ РАДИКАЛИЗИРА И СБЛЪСЪКА МЕЖДУ НАРОДА И ГОСПОДА "ДРУГАРИТЕ" ЩЕ СЕ ОКАЖЕ НЕИЗБЕЖЕН!!!ИЗХОДЪТ Е ЕДИН:136 ГОДИНИ СТИГАТ!ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!

75

seira

преди 9 години

ТАА ... ЗА "УЖ ДЕМОКРАЦИЯТА"... ИЛИ С ДРУГИ ДУМИ "ДЕМОКРАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИ":ДЕМОКРАЦИЯ ИМАМЕ ТОГАВА, КОГАТО "НА ВЛАСТ" СА БОЛШИНСТВОТО ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС.РЕСПЕКТИВНО СЕГАШНИЯ ПАРЛАМЕНТ НА ПРАКТИКА НЯМА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ФУНКЦИИ, ТОЙ НЕ Е ЛЕГИТИМЕН.ЗА ДА БЪДЕ ЛЕГИТИМЕН, УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО, ФОРМИРАНО В НЕГО ТРЯБВА ДА ИМА МИНИМУМ 121 ГЛАСА, СЪОТВЕТСТВАЩИ НА МИНИМУМ 50 + 1% ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!!!НАЗДРАВЕ!!!

fallback