Снимка: архив, Reuters
fallback

България ще загуби най-малко 200 млн. лева от спирането на газопровода "Южен поток", пресмята "Труд". Това е сумата, която страната е платила до момента.

Парите са внесени от Българския енергиен холдинг /БЕХ/, който държи половината от компанията "Южен поток България" и са осигурени със заем от "Газпромбанк".

Oще по темата
От трите големи енергийни проекта, наречени през 2008 г. Голям шлем от тогавашния президент Георги Първанов, България няма да реализира нито един - за 7 години бяха спрени първо петролопроводът "Бургас-Александруполис", след това АЕЦ "Белене", а сега и газопроводът "Южен поток", припомня "24 часа".

В друга статия "Труд" цитира писмо на британския премиер Дейвид Камерън: "Убеден съм, че ще направите необходимото, за да бъдат взети съответните решения, които да позволят свързването на България с Южния газов коридор, по който от 2019 г. ще доставяме газ от Азербайджан. Надявам се също така, че ще обмислите внимателно проекта "Южен поток".

Пред "Преса" експрезидентът Георги Първанов определя случилото се като "много лоша новина за България".

"Големият шлем" сега ще го вземе Ердоган. Защото Русия ще построи не само втори газопровод към Турция, който да достига до границата с Гърция, но и между Москва и Анкара се вижда сътрудничество и в ядрената сфера. Като прибавите към това и петролопроводите, които ще предоставят значителни възможности на турската икономика, наистина се получава "Голям шлем", но не за нас. Всичко това е съпроводено и с отстъпки в цената", коментира той.

"И ние трябва да си направим дебата за отговорността на няколко правителства от началото на 2009-а досега и защо пропуснахме шанса да направим големите си енергийни проекти необратими. Фактът, че се говори за газов терминал в Турция на границата с Гърция като изход към Европа, показва, че ние просто сме заобиколени. Решението не е антиевропейско. То е отговор на нашата нерешителност и неотговорност да работим за националните си интереси", казва Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

куку

преди 9 години

Пари губят червените другари комисионери. От вчера всички плачат в хор- гоце, пикльо, съветския гей станишко,гумен речев,р.овч. и цялата продажна ***, наричана за благозвучност пета колона на кремъл у нас. Умирам си от кеф като ги слушам как вият, като дърти вещици подир отлитащите комисиони.

133

до 175

преди 9 години

Много си далеч от истината! България е държава членка на Европейския Съюз, което означава, че никой не може да се *** с нас! България има предостатъчно находища на природен газ в Черно Море, за да внася такъв от Феодална Русия! България трябва да направи спреведлив търг за концесията на газовите находищата на територията на България, след което най - изгодната оферта да спечели, и ние да започнем да добиваме газ! Така ние ще обезпечим собствените си потребности и ще станем износител!

132

Анонимен

преди 9 години

България от 15г. не е държава. В момента България е крайгранична територия на европейската империя.С една дума провиция Б-я.Каквото ни наредят господарите .. това ще става.

fallback