Снимка: Булфото, архив

Банковата криза е зад гърба ни, сега държавата трябва да възстанови справедливостта и да обезщети гарантираните влогове, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Още по темата
„Всички проблеми по повод на лятната криза вече са управляеми. Това бе изолиран случай“, добави той.
България се нуждае от нов централен банкер, който да възстанови доверието в банковата система след кризата с КТБ, смята финансовият министър.

По думите му неговата работа е била да предложи минимални промени, с които да се гарантира, че няма да се злоупотребява с парите във Фонда за гарантиране на депозитите.

Запитан конкретно за депозита на неговия колега министъра на културата Вежди Рашидов, Горанов поясни за пореден път, че самият Рашидов е признал, че има  индивидуално договорени условия, а с това не попада в обхвата на изплащането. 

„Като финансов министър внимателно коментирам темата с КТБ. Но вътре са се случвали нередни неща. Трима одитори показаха, че има недостиг на милиарди. Държавата не е сработила нито през надзорните си органи, нито през правоохранителните си органи, нито през службите си за сигурност“, каза още той.

По думите му концентрацията на публичния ресурс в отделни банки винаги е било лоша практика и неслучайно тъкмо в първия мандат на Борисов се е повдигнал този въпрос. 

Запитан дали е съгласен с тезата на вицепремиера по социалната политика Ивайло Калфин, че трябва да се увеличат средствата, които се плащат за осигуровки, Горанов отговори: „Ние имаме заявена от ГЕРБ позиция. За нас темата за промяна с данъци и осигуровки не стои”.

„Ваньо Танов би могъл да се справи със ситуацията в Митниците. По време на предишния мандат работихме нелошо с него“, коментира още Горанов.

Същевременно министърът поясни, че кабинетът ще направи усилие „страната да влезе в 3-те процента дефицит, предписан от Европа.

"Ще се стремим да харчим толкова, колкото изкарваме, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото“, допълни той.

Горанов потвърди, че няма да има коледни добавки за пенсионерите.

„Всеки иска да е добър и благороден. И има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда. Ако съберем приходи догодина и направим бюджет без дефицит, може да си позволим да сме по-широкоскроени”, добави той.

Припомняме, че по време на предишното управление на Бойко Борисов тогавашният финансов министър Симеон Дянков не предостави нито веднъж коледни добавки за пенсионерите.

В разговора си за Нова телевизия Горанов предложи сравненията с постна пица от времето на предшественика му Симеон Дянков да останат в миналото и в същото време обеща да е по-обран в изказа си от бившия финансов министър на ГЕРБ.

Припомняме, че още при встъпването си в длъжност преди седмица вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че ще настоява пенсионерите да получат коледни добавки. Тогава той поиска срок от една седмица, за да проучи какви са възможностите за това.

В петък Калфин заяви, че все още се търсят резерви за коледни добавки за пенсионерите. Той призна, че в одобрената актуализация на държавния бюджет е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние, но допълни, че все още се търсят възможности и резерви.

„Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават“, коментира вицепремиерът Калфин и добави, че следващата седмица ще стане ясно окончателно дали пенсионерите ще получат допълнителни пари за Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase