Снимка: Булфото, архив

Осигуровките трябва да се увеличат в дългосрочен план, тъй като през последните години постоянно намаляват, смята вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Още по темата
За последните 15 години 22 милиарда лева вместо в социалната система са отишли в икономиката, мотивира се той по Нова телевизия. 

Калфин информира, че в момента води разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите.

По думите му, ако има резерв, той ще бъде раздаден, но не се ангажира с прогнози дали това би станало, или не.

„Много тежко е положението, няма пари за плащания в социалното министерство, но с актуализацията ще се осигурят“, призна Калфин. 

Той потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева и с 4 лева за минималната пенсия.

Относно възрастта за пенсиониране социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.
 
"Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, поясни Ивайло Калфин.
 
"Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България”, допълни той.
 
По повод предложението на служебния министър Йордан Христосков минималната работна заплата да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.
 
Според социалния министър периодът на майчинство е добър в България, но що се отнася до майчинските, няма как да предположи нещо, което не е обсъждано с финансовия министър.
 
"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Ако ги питаме колко семейства искат да имат три деца, процентът е много висок, но фактът е, че поради икономически и социални фактори имат само по едно“,  поясни социалният министър.

Според него грижите за бременните и за децата до три години също трябва да бъдат засилени и като пример посочи лечението, което те получават да бъде безплатно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase