Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Все още има надежда пенсионерите да получат коледни добавки. Даде я вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНР, след като по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов „отряза“ възрастните хора пред Нова телевизия.

Още по темата
Все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите, отсече Калфин и допълни, че следващата седмица ще стане ясно окончателно дали такива ще бъдат дадени.

Калфин коментира думите на Горанов така: „Финансовият министър за мое голямо съжаление го каза, без да сме се консултирали. Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор“.

Вицепремиерът уточни, че се водят разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите, и призна, че в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние.

Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават, допълни той. Също толкова категоричен беше и Владислав Горанов сутринта, който напомни, че момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Все пак финансовият министър обеща такива, но догодина и с условието през 2015-а да се съберат всички планирани в бюджета средства.

Калфин заяви още, че има няколко законопроекта, които са подготвени в МТСП и те са свързани с изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания.

По думите му, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите и това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Калфин обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно и ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка.

„С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т.нар. програма „Сигурност“, където са заети безработни за охрана на общински обекти. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани“, увери вицепремиерът.

За следващата година Калфин ще търси възможности да се запазят и увеличат социалните плащания, включително свързаните с енергийното подпомагане.

За да работят социалните асистенти и след първи януари, ще се търсят както европари, така и национален ресурс.

Пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани, категоричен бе социалният министър и посочи, че въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%. За него е много важно също минималната работна заплата да продължи да расте, защото с поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява икономиката.

По отношение на възрастта за пенсиониране при трета категория труд вицепремиерът отбеляза, че не може повишаването й постоянно да се отлага, но ще се обсъжда отлагане с още една година. По закон, след като предишните управляващи "замразиха" ръста, от 1 януари възрастта за пенсиониране трябва да се повиши с 4 месеца.

Калфин подчерта, че иска цялостна пенсионна реформа, а не промени "на парче".

В началото на следващата седмица ще бъдат обявени и имената на заместниците на социалния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase