Снимка: БТА, архив

Новата структура на правителството няма да раздува щата на администрацията, увери вицепремиерът по коалиционната и административната политика Румяна Бъчварова по bTV.

Още по темата
По думите й дори четиримата заместници на премиера Бойко Борисов, които освен нея са Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин, ще имат толкова съветници, колкото са били те в предишния кабинет.

Според нея идеята е вицепремиерите да нямат министерства, а да се занимават със секторните политики.

„Голяма част от проблемите в управлението са там, където се срещат проблемите на няколко сектора и затова решихме да имаме вицепремиери без собствени портфейли, с изключение на Ивайло Калфин, понеже социалното министерство е голямо“, обясни тя.

Бъчварова припомни, че разделянето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е залегнало в предизборната програма на ГЕРБ, защото е било съставено механично.

Там също всички преобразувания ще са със сегашния щат в администрацията, увери тя.

„Никога не е имало предложение аз да съм премиер и това беше спекулация за отклоняване на вниманието“, коментира още вицепремиерът.

Тя внесе яснота и около твърденията, че лидерът на ДСБ Радан Кънев можеше да стане премиер вместо Борисов.

„Това не беше предложение, а беше възможност, ако говорехме за правителство с третия мандат“, обясни Бъчварова.
 
Тя увери, че управляващите са осъзнали проблемите, които са имали в първия мандат, както и грешките, които са допуснали.  Бъчварова съобщи, че има няколко кандидатури за заместник-министри с турски имена.

"Това е естествено, защото са хора с качества и ще бъдат полезни, и показваме, че не искаме да ги неглижираме“, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase