Снимка: архив Булфото

Тази коалиция е коалиция на стабилността за България и проевропейския път. Това заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ в ефира на Нова телевизия в коментар за конфигурацията, която ще подкрепя кабинета.

Още по темата

Цветанов припомни, че за първи път в новата история на страната ни се провеждат такъв тип разговори за съставяне на правителство. По думите му целта на този нов формат за българската политика е обединение на повече парламентарно представени партии с различни принципни позиции, за да може страната да има стабилно правителство. Цветанов подчерта и ролята на опозицията, която според него е важна за формиране на правилните политики за държавата.

Цветанов беше категоричен, че не съжалява, че няма да се върне в Министерски съвет. „В парламента ще има много повече работа от всички парламенти досега“, допълни той. Той даде пример с това, че и други лидери на парламентарно представените партии като Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Радан Кънев нямат министерски кресла. „Това са хора, които са основни двигатели в парламента“, заяви той.

„Недейте да смятате, че всичко е само постове и всичко е само вътрешна удовлетвореност. Аз се чувствам достатъчно удовлетворен от това, което постигнахме заедно с ГЕРБ“, коментира още той и посочи, че за първи път след 1989 г. в страната ще има един и същи човек за премиер. „Бойко Борисов заслужава тази номинация“, категоричен бе Цветанов.

„В голяма част номинациите на министри е отговорност на самите партии, излъчили тези кадри“, така Цветанов коментира номинацията на Божидар Лукарски за министър на икономиката и Владислав Горанов за министър на финансите. „Що се касае до Владислав Горанов, той винаги е участвал в икономическия и финансов екип на ГЕРБ“, добави той.

По думите на Цветанов Владислав Горанов не е давал обяснения за срещите си с депутата от ДПС Делян Пеевски, но според него те не могат да се повторят. “Не трябва да влизаме в такива теми, защото това създава предпоставка за интерпретации“, допълни още Цветанов.

„Изпадането на Делян Добрев от кабинета е негово лично решение и няма общо с това, че Лукарски ще поеме поста на министър на икономиката“, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase