Снимка: БТА

Месец и два дни след извънредните парламентарни избори днес парламентът ще гласува новото правителство на България и второ поредно с премиер Бойко Борисов. 

Още по темата
Очаква се поне 137 депутати да подкрепят в пленарната зала новия кабинет - от ГЕРБ и Реформаторския блок, които от вчера са в официална коалиция, и от Патриотичния фронт и АБВ, които обявиха подкрепа за кабинета и ще са част от новото мнозинство.

До неговото съставяне се стигна вчера след десетки часове разговори и совалки между четирите формации в новия парламент след изборите на 5 октомври.

След като новите министри положат клетва пред депутатите, всеки от тях ще поеме поста от предшественика си по министерства. 

Церемонията по приемственост в изпълнителната власт ще се проведе  в Гранитната зала на Министерския съвет около 11 часа, след като Народното събрание утвърди структурата и състава на новото правителство.  Тогава служебният премиер Георги Близнашки ще "предаде" властта на новоизбрания Бойко Борисов.

Кабинетът "Борисов 2" ще има четирима вицепремиери и 17 министерства.

В коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ е предвидено решенията да се взимат с консенсус, а ако няма съгласие, да се водят консултации и преговори между партньорите до намиране на решение.

Патриотите и АБВ ще подкрепят кабинета, но си запазиха правото на различна позиция. Очаква се всяка седмица четирите формации да провеждат общи заседания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase