Снимка: Булфото

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи на държавния глава структурата и състава на новия кабинет.

Утре се очаква НС да гласува новото правителство.

Борисов даде списъка с министрите от кабинета си на президента Росен Плевнелиев в присъствието на председателите на партиите от Реформаторски блок Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Радан Кънев, Корман Исмаилов, Николай Ненков, Борислав Великов; представители на Патриотичния фронт, който стои зад правителството, както и Ивайло Калфин от АБВ, които също подкрепиха мнозинството.

Борисов вчера получи мандата за съставяне на правителство и имаше срок от седем дни, за да представи структурата и състава на Министерски съвет на държавния глава, но той го направи още днес.

Президентът обяви, че още днес ще издаде указ, който утре парламентът ще обсъди.

Бойко Борисов ще има четирима заместници - Меглена Кунева от Реформаторския блок, Томислав Дончев и Румяна Бъчварова от ГЕРБ и Ивайло Калфин от АБВ.

Кунева ще отговаря за координацията на европейските политики и институционалните въпроси, а Томислав Дончев - за европейските фондове и икономическата политика. Ресорът на Румяна Бъчварова ще е коалиционната и административната политика, а Калфин - демографската и социалната политика, като ще бъде и социален министър.

Веселин Вучков ще бъде министър на вътрешните работи. Той беше заместник в същото министерство по време на предишния управленски мандат на ГЕРБ, а бившата шефка на комисията по земеделие в парламента при кабинета "Борисов" Десислава Танева ще оглави Министерството на земеделието.

Лиляна Павлова отново ще бъде строителен министър. Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов става министър на финансите.

Енергетиката се поема от Теменужка Петкова въпреки очакванията постът да е поеме от Делян Добрев. В момента Теменужка Петкова е зам.-министър на финансите в служебния кабинет.  Тя беше директор Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в периода 2010 г. - 2013 г.  Оттам тя беше уволнена при управлението на кабинета на Пламен Орешарски, а лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я защити. Борисов обяви тогава, че тя е освободена от поста, защото  разкрила “далаверите“ с АЕЦ “Белене“ и “Хохегер“.

Ивайло Московски ще оглави за втори път Министерството на транспорта, Красен Кралев ще стане министър на спорта, а Ивелина Василева, която беше заместник-министър на околната среда в предишното управление на ГЕРБ, сега ще оглави ведомството.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще стане министър на икономиката, земеделецът Николай Ненчев – на отбраната, а Петър Москов от ДСБ – на здравеопазването. Образователен министър ще е Тодор Танев от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Постовете ще си запазват служебните министри Даниел Митов на външните работи и Христо Иванов – на правосъдието.

Служебният транспортен министър Николина Ангелкова ще поеме Министерството на туризма. Вежди Рашидов отново ще е министър на културата.

Има нова политическа култура, смята президентът Росен Плевнелив.

Днес следих много внимателно какво се случи в парламента и искам да се обърна с думи на благодарност, че се демонстрира нова политическа култура в последния месец с отговорни дебати и разговори пред очите на цялата нация в парламента, а не на скрито, в различен формат, с много проблеми, но сме свидетели как политическите лидери днес демонстрират ново ниво на политическа култура“, заяви той, след като получи от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов папката с имената на министрите от бъдещия му кабинет.

Държавният глава обяви, че приветства демонстрирания пред цялата нация подход за ясна коалиционно споразумение и програмна декларация.

Той се надява от дистанцията на времето вземаните днес решения да са били наистина национално отговорни решения.

„Много е трудна ситуацията в държавата, кризата е външна и вътрешна, трябваше да се покаже лидерство и да се демонстрира отговорност. Радвам се и ще стисна ръката на всеки един от лидерите, които направиха това с надеждата, че България днес дава заявка за нова политическа култура, както народът очаква“, настоя Плевнелиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase