Снимка: БТА
fallback

Бойко Борисов има във всеки момент резервен вариант, за да състави кабинет – подкрепата на ДПС, коментира социологът Андрей Райчев пред БНТ.

Той припомни позицията на движението, което обеща подкрепа и без участие във властта.

Борисов има сигурен успех, каквото и да се случи, в един момент натиска това копче, получава техните гласове и готово, обясни социологът.

Oще по темата
Според политолога Даниел Смилов обаче това може да се окаже червеното копче в пилотските кабини, което те изстрелва извън парламента.

За вчерашния тон в парламента двамата коментираха, че заявката е той да е по-различен от предишния.

Райчев определи преговорите, проведени между партиите, като европейска класика и беше категоричен, че няма как ГЕРБ да не направят правителство, защото иначе ще „загубят лице“.

„Цялото поведение на Борисов е посветено на това да не загуби излъчването на сила“, каза Райчев.

Според Смилов от ГЕРБ разбират, че в този парламент трябва да има различни формати на подкрепа. По думите му в новото НС има две мнозинства – едно огромно проевропейско и едно по-малко, но все пак ясно очертано – дясноцентристко.

Политологът  смята, че по определени теми трябва да има по-широка подкрепа, извън дясноцентристкия формат. Специално по проевропейските въпроси ще се иска подкрепа и от партии, които традиционно стоят в ляво, уточни Смилов.

Андрей Райчев дава най-много две години живот на правителството, докато Даниел Смилов не се ангажира с продължителността на мандата на парламента.

Този парламент има много спешни задачи за решаване – нека да видим как ще се справи с кризата КТБ, със ситуацията в енергетиката, тогава ще сме в по-добра позиция да кажем за колко време става въпрос, уточни политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Наблюдател

преди 9 години

"Натискането на копчето ДПС", е нещо като натискане спусака на пистолет в собствената /политическа/ глава.

18

добрият човек

преди 9 години

Вижте, това което ще напиша всеки го знае, само да напомня: - Очевадно е за ДПС, че не влезе ли с министри или зам.министри губи властта в 3 ключови министерства - на околната среда, на земеделието и на труда. Там са европейските пари... Затова европейските либерали са закрилници на хората от ДПС. Бъдещите министри, трябва да направят едно просто, но ефективно нещо - да "разчистят " хората на ДПС в 3-те минстерства. Тогава, ако пак се провалим - вината ще е изцяло наша - българска...

17

Бай Иван

преди 9 години

ДПС и НПСД трябва да се забранят от КС като етнически и противоконституционна партии. Ако сега не забраним ДПС и НПСД, нищо хубаво не ни чака за бъдеще. Главното мюфтийство си иска имотите, както царят искаше имоти, които не му се полагат. Имайте на предвид, че главното мюфтийство се ръководи от ДПС и отцепниците на ДПС, които сформираха НПСД и влязоха в РБ. Сега се молете на Бог съдът да не подари имотите на главното мюфтийство. Очаква се да строят и ислямски център в България, което също...

fallback