Снимка: БГНЕС

По време на предизборната кампания най-често хората питат за доходите, как да живеем по-добре, кога ще настигнем Европа. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

В последните 3 г. заложихме европейски икономически модел, който цели да се намалят неравенствата. Няма как да станем развита държава с евтина работна ръка. Минахме към модел българската индустрия да има едни от най-ниските цени на енергията, както и дадохме кредити от държавата за фирмите, с които да си купуват оборудване, за да се повиши производителността на труда. И това се видя в резултатите. Ако бяхме продължили с темпа на увеличение на доходите, който беше до 2020 г., щяхме да достигнем средноевропейските доходи през 2066 г. Ако се запази темпът на европейски икономически модел, след 10-12 г. ще достигнем средноевропейските доходи, заяви Василев.

По думите му твърденията, че увеличенията на заплатите са "изядени" от инфлацията, не отговарят на истината. Увеличението е 53%, а инфлацията е 33%, т.е. имаме 20% реален ръст на доходите, добави той.

Ако погледнете последните пет избора, има направени две правителства. И двете правителства ги направи "Продължаваме промяната", и двете ги направихме, въпреки че нямахме мнозинство. Това беше най-доброто, за да тръгне държавата напред. Бяха приети бюджети на страната, беше приет закон за антикорупционната комисия. В момента няма правителство, защото видяхме, че на хартия имаше подкрепа за реформите, които предложихме, но когато дойде моментът за правилата за назначения след прозрачни конкурси, се видя, че с ГЕРБ и ДПС гледаме в различни посоки. Ако искахме партийни квоти, щяхме да сме още на власт. Ние искахме честни конкурси, посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната".

В предизборната кампания служебният кабинет се опита да ни върне към модела "ако мине номерът" – и с пенсиите, и с частната детска болница, и с цените на тока, и със заплатите на лекарите. Моделът на постната пица - няма пари за хората, но има пари в края на годината да се раздадат на 12 олигарха, доведе дотам да сме на нива на неравенствата някъде между Боливия, Централната африканска република и Камерун. В последните 3 г. това започна да пада, но още сме много далече от средноевропейските нива, отбеляза Асен Василев.

Той отрече твърденията, че по време на управлението на кабинета "Денков" строителството на пътища е спряло. В последните 10 месеца са отворени 30 километра магистрали и скоростни пътища. Сторили сме, но не ходим по телевизора да режем лентички. Започна и програмата за общински проекти – една малка революция. С МРРБ са подписани договори за 2 млрд. лева. В бюджета само за тази година има да бъдат разплатени над 1,7 млрд. лева, коментира той.

По думите му подкрепата за "Продължаваме промяната – Демократична България" е намаляла" "заради това, че направихме правителство и се оцапахме, че позволихме подкрепа от ГЕРБ и ДПС". Но другият вариант беше да останем със служебно правителството на Радев, което да ни води в посока Москва, и без конституционни промени.

Тази Конституция не позволява да няма еднолично управление. Имаме поне двама човека от различни политически окраски, от които президентът Радев може да избере за служебен премиер, посочи Василев.

Той коментира и последния появил се запис на разговори между водещи фигури в "Продължаваме промяната". Това е пълен фалшификат. Качеството е ниско, за да може да се наредят думи, както си искат. Този тип неща не работят. Оказа се и, че няма повдигнато обвинение за контрабанда на арестуваната шефка на митниците, оказа се, че няма европейска заповед за арест на набедения за голям мафиот Паскал. Към този момент повдигнатото обвинение е, че тя е повишила в длъжност няколко митничари, без да ги пита. Видя се, че не съм се срещал с нарочените за контрабандисти. Не мога да кажа дали снимките с пудела са истински, нека да каже някой, който е разследвал. Ако всичко това беше вярно, щеше да е използвано срещу нас с повдигнати обвинения. В момента цялата дълбока държава играе срещу нас. Ако бяхме взели една стотинка незаконно, вече щяха да са ни арестували, подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната".

В отговор на въпрос той увери, че "Продължаваме промяната – Демократична България" няма да влизат в коалиция с ГЕРБ и ДПС след изборите на 9 юни. По време на предизборната кампания много ясно сме казали на българските граждани, че път там няма, но и те много ясно са видели избора между двата икономически модела – или този на постната пица, или европейския финансов модел за развитие на страната, където пари има за всичко и те се раздават по прозрачен начин. Според социологическите проучвания в тази държава има мнозинство за промяна и за движение към Европа, а не за стабилната бедност, в която ни държаха толкова години. Ако тези хора излязат и гласуват, данните на социолозите няма да имат нищо общо с истината, а ще има мнозинство за промяна и в парламента. Както се казва в популярния виц, пусни фиш, ако искаш нещо да спечелиш, каза още Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase