Снимка: архив Булфото

Племенникът на президента Росен Плевнелиев, Станислав Плевнелиев, разказа подробности от срещата си с полицията в районното в Благоевград на 15 октомври привечер. Както Dnes.bg писа, момчето се оплака, че върху него е било извършено полицейско насилие. От обявеното в края на миналата седмица стана ясно, че колата, която Станислав е шофирал, е била спряна от полицай заради преминаване на червено. Младежът е оспорил това и е бил арестуван.

Още по темата
Пред Нова телевизия днес момчето разказа, че е бил ударен от непознат полицай, който е влязъл в стаята, където е бил задържан. „Господинът попита дали аз съм отворкото и след като му отговорих, той ми удари главата в бюрото“, каза Станислав. Той отказа повече подробности с мотива, че тече разследване и е по-добре да не споделя повече информация.

Младежът разказа още, че е бил арестуван, след като е отказал да разпише акта. Полицаите го отвели в районното, където Станислав поискал да разговаря с баща си, но му било отказано. „След това ги попитах дали поне на адвокат мога да звънна. Отказаха ми и обясниха, че имам право на адвокат или да се обадя на баща ми само в случай че съм задържан за 24 часа. По-късно се оказа, че съм бил задържан наистина за 24 часа, а те ми казаха, че не съм“, продължи разказа си момчето. Полицаите не реагирали и на забележката му, че е диабетик, вдигнал е кръвната захар и имал нужда от инсулин.

Станислав Плевнелиев беше категоричен, че не е давал повод да бъде арестуван. „Не съм буйствал, не съм възпрепятствал разследването, не съм оказал съпротива“, каза той. Момчето не е споменало нито веднъж, че е племенник на държавния глава. Едва в края на ареста полицаите разбрали. Заставили го да подпише документите и го пуснали.

Бащата на Станислав и брат на президента, Румен Плевнелиев, обясни, че не би твърдял, че синът му е жестоко пребит. Той обаче е категоричен, че на момчето са били нарушени куп права. „Нормалното беше и да ми се обадят, да кажат, че е арестуван, че имам право на адвокат“, каза още бащата.

Той обясни, че са обжалвали акта, който е съставен на сина му, но той е толкова нечетлив, че не знаят какво точно обжалват.

Румен Плевнелиев беше категоричен, че няма да съди полицаите, но очаква извинение от тях.  Той допълни и че ако се установи, че синът му е извършил нещо нередно, полицаите също ще получат извинение. Братът на президента похвали полицията за това, че не се е впечатлила от фамилията на Станислав и действа еднакво спрямо всички.

Румен Плевнелиев призна, че не е обсъждал проблема с брат си, защото не би си позволил да го занимава с това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase