Кирил Добрев.Снимка: Булфото, архив

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев е виновен за тежката загуба на партията на последните парламентарни избори, убеден е депутатът от левицата Кирил Добрев.

Още по темата
„Сергей Станишев вкара търговците в храма, вкара БСП във вътрешнопартийни битки и борба на икономически интереси“, заяви той по bTV. 

Кирил Добрев го обвини директно и за загубата на 100 000 гласа заради омразата му към Георги Първанов, защото според него тези избиратели този път са гласували доверие на АБВ.

„Обвинявам и Първанов, че не успяха да намерят общ език, но след изборите Първанов има политически субект, а ние имаме загуба на гласове“, продължи с упреците социалистът.

„Кой изстиска партията като лимон в името на това да бъде лоялна към партийното ръководство?”, попита той риторично и добави, че хората там не са „феодали, а фараони“. 

Със снимки от последните конгреси на левицата, Добрев илюстрира липсата на промяна в ръководството на партията.

По думите му „тричленката” в ръководството на БСП - Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова, от години решава кой ще прогресира и кой ще бъде смачкан в партийните редици.

Според него през 2009 г. след тежък конгрес на БСП Сергей Станишев е останал председател с ангажимента към младото поколение да изчисти партията.

„Не само, че подведе хората, но и се обгради с хора,  които нямаха амбиция за неговия пост и след това в партията всичко тръгна напред”, обясни Добрев.

По думите му между 140 и 180 от делегатите на всеки конгрес са „платен апарат”.

„Аз, ако искам да се кандидатирам и съм против ръководството на партията, те стартират с тези гласове повече от мен“, разясни той.

Според депутата така едно и също ръководство е смачкало второ поколение в БСП от 10 ноември 1989 г. насам.

„Това са две изгубени поколения и после няма за какво да се учудваме, че за нас гласуват само 6 процента от хората под 40 години и това са все деца на членове на БСП. След четири години няма на кого да има да говоря“, оплака се Кирил Добрев.

Въпреки всичко той е оптимист за бъдещето на левицата, защото по думите му „БСП е кауза“ и той е готов да промени партията.

„Имам амбицията, имам хората. Тая партия ще я променя и ще я оставя на следващото поколение“, увери депутатът.

На въпрос „Дали боли два пъти с ДПС?”, Кирил Добрев коментира, че въпросът е не дали боли, а дали ти харесва.

„Може и на някой да му харесва, на мен лично не ми харесва, на Станишев може би му е било приятно в  името на това ГЕРБ да не дойде на власт“, настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase