Снимка: архив Булфото

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев обяви, че има три възможни варианта пред България след изборите на 5 октомври. „Или дясна коалиция начело с победителя – партията ГЕРБ, или голяма коалиция, или предсрочни избори“, каза президентът на ПЕС преди заседанието на Националния съвет на червените, съобщи БТА.

Още по темата

На форума си социалистите обсъждат резултатите от изборите и офертата на ГЕРБ за подкрепа на правителство.

Станишев призна, че ГЕРБ са получили „сериозен резултат“, но и констатира, че са спечелили по-малко депутати от тези в предишния парламент. Той не отрече и слабия резултат на БСП и го нарече „тежка загуба“.

„Най-глупаво е да се самоизбием като партия, винаги е имало такива рефлекси в БСП, особено след тежка загуба“, коментира Станишев. Според него по-важно от анализа на конкретните причини за изборния резултат на БСП е какво ще се прави от тук нататък. Той призова партията да изработи план за бъдещето.

Бившият лидер на партията обясни още, че в нестабилната политическа ситуация БСП трябва да се мобилизира и да има план за вътрешна реорганизация. „Слабият резултат на БСП не е добра новина за България, защото страната има нужда от силна левица и от социална партия,  която да защити интересите на обикновените хора“, каза Станишев и добави, че именно това е правила партията предишните 15 месеца.

Лидерът на ПЕС изрази голяма тревога за резултата от изборите и заради състоянието на държавата. При под 50 процента гласували, това е тежка диагноза и мисля, че всички политици трябва да проявим смирение и отговорност за държавата и за хората, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase