Снимка: архив Булфото

Около 150 000 българи нямат лични карти, с които да упражнят правото си на вот. Част от тях не са си ги подновили, а друга – никога не са имали. Всички те обаче са в избирателните списъци за изборите на 5 октомври, защото имат избирателни права. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред Нова телевизия. Той беше категоричен, че това не са мъртви души, защото тези хора могат да гласуват, ако си извадят необходимите документи. Гунев отрече и информациите, че в списъците има около 1 млн. фантоми.

Още по темата
Преди дни социологът Михаил Мирчев обяви, че в списъците има 950 000 фантоми. Той направи изчислението, позовавайки се на броя издадени валидни лични карти, който е около 5 500 000, и данните на ГРАО за пълнолетните българи, които официално са 6,9 милиона.

Гунев обаче коригира информацията. Той съобщи, че по данни на МВР българите с лични карти са 6,7 милиона. „Ние не сме африканска или азиатска държава, в която не се знае колко граждани се раждат или умират“, каза зам.-министърът.

Разликата от 200 000 в списъците на ГРАО и данните на МВР за хората с лични карти Гунев обясни с това, че около 89 000 българи са с изтекли лични карти. Около 78 000 пък били тези,които никога не са си изваждали лична карта. 50 000 са избирателите, родени преди 1931 година, които са със зелени паспорти.

Зам.-вътрешният министър потвърди амбицията на полицията да стигне до високите нива на схемите за купуване на гласове. „В момента се опитваме да убедим областните ръководства на полицията, че трябва да са проактивни, да не чакат сигнали, а да търсят“, каза Гунев. 

Той съобщи, че е дадена задача да се действа срещу всички - „да се действа повсеместно и да се работи по високите нива“. Зам.-министърът обяви, че МВР има амбицията да стигне до поръчителите, но допълни, че това до голяма степен зависи и от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase