Снимка: архив, БТА

60 млн. лева е дефицитът в бюджета на Министерството на земеделието и храните, обяви земеделският министър Васил Грудев.

По думите му служителите в „Напоителни системи“ не са получавали заплати от юни тази година въпреки поетите ангажименти от предишните управляващи към тях.

Още по темата

Грудев обеща да намери ресурс поне за изплащането на забавените възнаграждения в рамките на следващия месец. По думите му за покриването на дължимите заплати са необходими около 3.5 млн. лв.

Министърът каза, че МЗХ е сключвало редица споразумения с всеки от отделните браншове през последната година и общата сума на поетия ангажимент е 365 млн. лв. - за национални доплащания в различните сектори при заложена сума за това в бюджета от 260 млн. лева.

Получава се една шизофрения от това как подписваме задължения с отделните сектори, изтъкна той.

На редовно заседание днес правителството одобри и допълнителни разходи от близо 1.9 млн. лв. за ограничаване и ликвидиране на болестта „син език” на територията на 22 области.

Грудев заяви, че кабинетът ще обезщети животновъдите и няма да ги изостави в тази ситуация. По думите му повсеместна ваксинация ще се извършва след края на зимния период, защото частична в момента не е препоръчителна.

До момента умрелите животни са 6500, най-вече овце. Министърът индиректно обвини предишните управляващи, че не са взели мерки навреме.

Грудев заяви, че с днешна дата оценява риска от загуба на средства по ПРСР на 78 млн. евро към края на годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase