Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Търси се възможност за частичен достъп до всички депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка - независимо дали са под, или над гарантирания праг от 100 000 евро, в рамките още на следващия месец, съобщи служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Oще по темата
Въпросът е да се изчисли каква сума могат да изтеглят вложителите. Тя ще бъде в рамките от 500-1000 лв., уточни финансовият министър.

По думите му целта е хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Процесът на търсене на решение за депозитите ще бъде един добър сигнал, увери той.

Според Порожанов желанието на правителството е банката да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност.

„Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа”, подчерта той.

Въпреки че подчерта, че желанието на служебния кабинет е КТБ да заработи и да няма загуби на депозити, Порожанов призна, че правителството не решава съдбата на банката, която е в ръцете на БНБ.

„В момента се извършва оценка на кредитния портфейл на банката, после ще се извършат одити дали има намаление на капитали. Надявам се да няма дупка”, заяви още служебният финансов министър.

По думите му ще се търсят инвеститори за банката и след като излезе оценката за състоянието й, те ще трябва да индивидуализират конкретната помощ, която предлагат.

Той призна, че в София е имало специална мисия на Европейската комисия заради случая с КТБ, но и двете страни в срещата са пожелали тя да остане конфиденциална, защото е била работна.

Относно информацията, че БНБ печата пари, Порожанов успокои, че това се прави регулярно, защото се налага подмяна на овехтели банкноти, и не е свързано с друго. Според него притеснението около тази информация се създава от „непрофесионални коментари”.

Той смята, че най-сериозният проблем пред икономиката ни сега е дефлацията.

„Проблемът с понижението на цените създава проблем за икономиката от гледна точка на тяхната конкурентоспособност извън страната и вътре, създава проблем и с публичните финанси“, призна той.

Въпреки че служебното правителство ще подготви актуализация на бюджета и ще го предложи още в първите дни на новия парламент след изборите на 5 октомври, финансовият министър смята, че дефицитът може и да не надхвърли прага от 3%.

„Основните проблеми са надценените приходи в рамките на 11% при заложен ръст на икономиката от 1,8%. Очакваният допълнителен дефицит, който към момента е 1,8%, или един милиард и 480 милиона, може би ще достигне на касова основа между 2,5 и 2,7 процента от БВП, коментира Порожанов на въпрос колко ще е дупката в бюджета в края на годината.

"Ще останем в рамките на трите процента дефицит, това е при идеална основа, ако не се налага с публичните средства да се подкрепя банковата система“, обясни той.

Порожанов добави, че ако се наложи да се правят разходи за КТБ, ще се надвишат трите процента, но при подобни финансови операции не се отваря процедурата за свръхдефицит.

Служебният министър не потвърди прогнозите, че ни чака тежка зима, но заяви, че има и предизвикателства наред с банковата система.  Сред тях е и поскъпването на тока.

Според него цената на тока е била изкуствено поддържана и заради това системата е докарана дотам, че да няма пари дори за ремонти на съоръженията.

„Независимият регулатор ДКЕВР е в основата на това и за него трябва да се прецени доколко е бил независим“, упрекна Порожанов.

Той увери, че 280 хиляди души, които получават енергийни помощи, ще бъдат компенсирани за скока на тока.

Относно връщането на Ваньо Танов начело на Агенция „Митници“ служебният министър отрече да се връщат кадрите на ГЕРБ на ключови места. "Предложението за Танов е изцяло мое, тази система беше пробита, отсъстваше изцяло като контролен орган", коментира Порожанов, обосновавайки избора си.

„Нито Ваньо Танов, нито аз сме партийно ангажирани, в цялата си кариера поканите, които съм имал, са били като експерт, а не като партиен кадър“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Вложителка

преди 9 години

Тая банка дори в София имаше 4 клона на кръст и почти никакви в провинцията, дори повечето софиянци, които не се бяха разровили специално коя банка е най-изгодната, въобще не знаеха за нея, иначе всички щяха да са си сложили парите там. А тия ми говорят за бабите от селата, дето сигурно само те имат влогове до 1000лв., ама те са контингент на ДСК, къде ги смятат в КТБ?!

38

Вложителка

преди 9 години

Абе тия чуват ли се какво говорят - "вложители с влогове до 1000 лева!" В КТБ - банката, която пускаше реклами с послания "добре сте дошли само с големи суми, с дребните пари си купете нещо"! Кои са тия несъществуващи вложители с такива стотинки, независимо в коя банка, хеле пък в КТБ, ха!

37

Анонимен

преди 9 години

Искров ще ми вземат къщата.Ти явно имаш две сърца защото едното ще ти го взема.Игра си играете.А мустака ако ми се яви лелелеллеллелеееееееее

fallback