Снимка: архив, Ройтерс

Делегация на Европейската комисия е на тридневна визита в София по покана на финансовия министър Румен Порожанов, съобщава "24 часа". Гостите помолили срещите им да останат конфиденциални. Тук са директорите на дирекции "Пазари", "Конкурентоспособност" и "Регионално развитие", съобщиха запознати.

Идеята на Порожанов била, вместо да си пишат писма, делегацията да се запознае на място с проблемите. Обсъждани са затрудненията на страната ни заради спрените пари по "Околна среда" и наскоро размразените по "Регионално развитие".

"Брюксел ще спре финансирането, ако не правим реформи. Заварихме забавени екопроекти за 300 млн. лв. Обичайно процесът по размразяване на спрените средства отнема половин година. Полагаме максимални усилия, за да съкратим това време. Преговаряме за новите програми до 10 октомври", очертава проблемните зони в своя ресор вицепремиерът и министър на еврофондовете Илияна Цанова за "Стандарт".

Служебното правителство разкри нови данни за прословутата толерантност на държавата към бизнеса на Христо Ковачки, пише на първа страница "Сега". НЕК, чиито дългове са около 3 млрд. лева и на практика е пред фалит, е покривала най-стриктно плащанията си към фирмите, свързани с Ковачки - ЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" и към държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ "Свилоза", сливенската "Топлофикация" и др., получили 90-80% от парите си, докато останалите фирми са били в режим на изчакване и на някои от тях са изплатени едва 20-30% от дължимото. Това показва обобщена справка на Министерството на икономиката, изготвена след ревизия в НЕК. 

Правителството чертае план за спасяване на енергийния сектор. Според министър Щонов неразделна част от него е поскъпване на тока - решение, което може да се вземе единствено от енергийния регулатор. Според него, ако секторът остане без реформа и фирмите продължат да се управляват неефективно, поскъпването няма да реши проблема.

Полярна е позицията на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев. Пред "Дума" той заявява: "Оставих енергетиката в много по-добро състояние, отколкото я заварих. Истината е, че системата колабира по времето на ГЕРБ, а нашето управление успя да сложи основите на много важни реформи за стабилизирането й. Служебният кабинет действа реваншистки, занимавайки се с чистки, вместо да подготвя изборите, което е основният му приоритет."

Служебното правителство поиска оставките на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и на членовете на комисията Лиляна Младенова и Еленко Божков. Съставът на регулатора е от 7 души.

На заседание на Съвета за сигурност в сряда е бил оттеглен текстът на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Цитира съобщение на служебния премиер Георги Близнашки "Дума". До изтеглянето на документа се стигна след голям обществен натиск и искане военният министър Велизар Шаламанов да подаде оставка. В първоначалния вариант на "Визия 2020" имаше текст, който посочваше, че Русия посредством политически, икономически субекти и медии води информационна война срещу България. Също така се твърдеше, че модернизацията на руската армия е заплаха за България.

"Текстът, качен на сайта на Министерството на отбраната, е един твърде суров начален работен вариант. Вчера на заседанието на Съвета за сигурност той беше оттеглен", оповести министър-председателят. Президентът Росен Плевнелиев пък не видя нищо лошо в документа. А политическите оценки в него били взети от позицията на НАТО.

В интервю за "24 часа" министърът на отбраната Велизар Шаламанов обяснява: "Изготвихме "България в НАТО 2020" с МВнР и спецслужбите. Информационната война от страна на Русия е елемент от хибридната война - концепция, която се развива в пакта.

Много е важно да изясним проявленията на тази хибридна война, за да подготвим както страната, така и съответните механизми за противодействие на ниво НАТО и ЕС. Защото най-опасното при хибридната война е, че тя в голяма степен започва и протича под прага на границите, в които трябва да се вземат решения за ответни мерки."

"Отиде си рицарят с броня от думи. Словото беше голямата любов на Валери Петров", пише "Труд". Откъде идва тази влюбеност? От вкъщи, разбира се. Валери Петров е роден на 22 април 1920 г. в София в дома на известния адвокат и дипломат Нисим Меворах и преподавателката по френски Мария Петрова. От тях попива пиетета към книгите, изкуството и чуждите езици.

"Майсторът си тръгна на пръсти", почтително пише "Сега". Големият Валери Петров съхрани достойнството си в сложните периоди от политическия ни живот и не се оказа податлив на дребни компромиси, нито стана поредният безхарактерен ветропоказател под напора на идеологическите циклони.

"Продавачът на мечти, си отиде тихо, бе оптимист до края", така "24 часа" отдава почит на големия майстор на римите, подкрепена с няколко емблематични негови стихотворения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase