Йордан Бакалов. Снимка: БТА

Решението за изграждане на защитно съоръжение по цялата сухопътна граница ще бъде взето от следващия кабинет, заяви вътрешният министър Йордан Бакалов след посещение на граничен пункт "Лесово".

Още по темата
Според министъра важната стъпка за спирането на бежанския поток е ускорено подписване на споразумение с Турция за връщане на нелегалните емигранти в южната ни съседка, предаде БНР.

Втората стъпка, според вътрешния министър, е вземане на решение за изграждане на защитно съоръжение от следващия кабинет и неговото финансиране.

Припомняме, че предишното правителство изгради 30 км защитно съоръжение по границата ни с Турция.

Мярката бе в отговор на сериозния бежански поток от Сирия през есента на миналата година.

Цената на съоръжението в крайна кметка излезе малко над 7 млн. лв. въпреки първоначалните предвиждания за около 5 млн. лв.

От 1 август досега са задържани 16 души за превеждане на групи през границата, от които 13 са българи. Срещу всички са образувани досъдебни производства.

Според директора на "Гранична полиция" Захарин Пенов 30-километровата ограда е изиграла своята роля като възпрепятстващо съоръжение, защото от изграждането й в този участък има задържани 51 лица, а само през октомври 2013 г. в същия район са задържани 3160 лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase