Снимка: архив Булфото
fallback

В служебното правителство все пак ще има министър на изборите. Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначи бившата шефка на Централната избирателна комисия от времето на ГЕРБ Красимира Медарова за нов служебен министър. Нейният ресор ще бъде организация на изборния процес, става ясно от съобщение на президентската пресслужба.

Идеята за министър на изборите се появи малко преди да бъде обявен съставът на служебното правителство. Липсата му в окончателния списък с новите лица в правителството изненада анализаторите.

Oще по темата
Красимира Медарова беше освободена от председателското място в ЦИК от мнозинството на БСП и ДПС след приемането на новия Изборен кодекс. В момента тя е съдия в Софийския апелативен съд.

Медарова вече е подала молба до Висшия съдебен съвет да бъде освободена от заеманата от нея длъжност, съобщиха от президентството. Висшият съдебен съвет е насрочил заседанието, на което да обсъди искането й за понеделник.

По-рано от президентството съобщиха, че се отлага публичното изслушване за нов член на ЦИК от квотата на ББЦ. Преди дни държавният глава го насрочи за  понеделник. Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков настоя юристката от партията му Катя Иванова да бъде избрана за член на ЦИК в синхрон със закона, според който и партиите в Европарламента трябва да имат представител в комисията.

Шефката на ЦИК Ивилина Алексиева преди дни обясни, че това няма как да стане, тъй като няма действащ парламент, който да избере новия член. Президентът отлага изслушването на Иванова,  докато Правният съвет към държавния глава не излезе с решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

аз

преди 9 години

До Анонименне това беше очеличката Мая,която излъга за Костинброд

69

Анонимен

преди 9 години

Очаква се заемане на поста Министър на простотията и селската хитрост. Кандидати мно-о-о-ого!

68

Анонимен

преди 9 години

Дуетът Цвъ Цвъ и Медарова се готви да ''прави'' нови избори. Осъденият на 4 г. затвор Цвъ Цвъ от ГЕРБ пак ще проведе изборите

fallback