Снимка: Булфото, архив
fallback

Реално актуализация на бюджета на НЗОК не се налага, защото има заложени буфери в бюджета, но някой се опитва да срути касата с неверни данни в публичното пространство и с изцяло злонамерено политическо говорене, смята  д-р Илко Семерджиев, бивш директор на НЗОК и бивш министър на здравеопазването.

Oще по темата
„До момента Министерството на финансите се е отчело за първото четиримесечие и дефицитът, който се очертава в НЗОК за това време, е 172 млн. лв. В същото време обаче имаме два буфера в бюджета на МЗ и в Закона за държавния бюджет”, заяви той по БНР.

Единият буфер е от 194 млн. лв., а вторият, който е за нови разходи до края на годината, е 188 млн. лв., и двата сумарно правят 382 милиона.

„Те още не са използвани, а вече говорим за актуализация. Очевидно става въпрос за политическа кампания, най-напред беше в областта на банките, там очевидно не успя, сега тръгна в областта на НЗОК”, коментира Семерджиев.
 
Той посочи още, че през 2011 г. разходите за лекарства в бюджета на НЗОК са били 391 млн., а тази година са 556 млн. лева.

Според него навсякъде в света този разход спада, а в България се увеличава, като за няколко години ръстът е 10%.

Експертът направи и друго сравнение - през 2000 г. е имало около 1 млн. хоспитализации, а през миналата година те са били 2 млн.

„Това трябва да ни обърне особено внимание за контрола на ситуацията в болничната помощ . 48,5% са хоспитализациите по спешност  това полугодие, а от тях само 5% остават в интензивните отделения или реанимация. Това показва, че има 40% злоупотреба със спешните портали на практика”, упрекна още той.

Според него основната вина за това е на тези, „които говорят по медиите по един абсолютно безсъдържателен и панически начин”.

„Когато кажете, че през септември парите свършват и няма повече да бъдете лекувани, всеки с хронично заболяване се чувства застрашен и тича веднага в болницата, дори да му няма нищо”, мотивира се Илко Семерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

Нека се въведе ПЛАТЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Така неосигурените и тези за които държавата само плаща за лечението им ще спрат да смучат от нашите пари

9

Анонимен

преди 9 години

тия гербаджий банки фалират здравната каса точат абе на убаво отива

8

Анонимен

преди 9 години

я арестувайте тия къде точат касата

fallback