Мая Манолова идва на пленума. Снимка: БулФото

Мая Манолова от левицата обяви, че ако получи номинация за председател на БСП, ще я приеме.

По-рано лидерът на столетницата Сергей Станишев предложи конгрес на 27 юли и избор на нов председател на него.

„Тръгваме на избори с нов председател, с нова енергия и с амбицията за победа. Това е шанс за промяна за стабилизиране на БСП, за спечелване на повече доверие, енергия, нови хора”, заяви Манолова пред журналисти.

Още по темата

Според нея това става съвсем навреме. Има достатъчно време до изборите, за да покажем ново лице и да съберем допълнителна подкрепа, коментира Манолова, цитирана от „Фокус“.

На въпрос дали новото лице на БСП може да е женско, тя отговори, че тепърва предстои дълга процедура.

„Ние сме най-демократичната партия, в която членовете и симпатизантите на БСП решават, ще има номинации. Надявам се, че ще има честно състезание. БСП има ярки, разпознаваеми и харесвани от хората лица. Би било добре те да влязат в едно честно състезание, това ще даде допълнителна енергия”, коментира тя.

Най-важното решение на днешното заседание беше, че към новите избори БСП ще отиде с нов председател, смята Янаки Стоилов. Стоилов обяви, че той самият не се кандидатира за нищо.

По думите му трябва да се намери решение за лидер, което ще представи БСП по възможно най-убедителния начин – като продължение на заявената политика за радикални леви реформи в страната, „която поради характера на сегашното правителство не можеше в значителна степен да бъде осъществена“.

След пленума Бриго Аспарухов коментира, че е изключително доволен от провеждането му и смята, че от днес започва възходът на Българската социалистическа партия. „Това е знак за промяна и надежда. Именно в тази надежда се крие и възходът. Това е знак, че БСП ще се консолидира и ще отиде на бъдещите избори обединена и с нова сила”, заяви Аспарухов.

Според него, ако бъде избран за лидер на БСП, Драгомир Стойнев ще се справи.

Явор Гечев пък коментира, че в едно председателство винаги има много грешки и много хубави неща, но „Сергей доказа, че е голям политик“.

„Тази стъпка е положителна за БСП и мисля, че след нея следват много сериозни изненади на следващите избори“, смята Гечев.

Той прие като положителна промяна и това, че младежкият председател Вероника Делибалтова ще е в Изпълнителното бюро, както сам е бил член. В него Делибалтова ще е именно на мястото на Гечев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase