Снимка: Булфото, архив

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР беше преодоляно с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". В зала присъстваха 126 народни представители от трите партии и всички гласуваха „против“ него.

Очаквано всички 74 депутати от ГЕРБ го подкрепиха.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Още по темата
Според него са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. Текстовете регламентират главният секретар да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега - с указ на президента.

Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров.

Още в началото на дебата Красимир Янков от БСП обвини депутатите от ГЕРБ, че нямат право да правят внушения за закона.

"По време на мандата с премиер Бойко Борисов вие подходите към системата с една маниерност и тоталитарен подход, защото ваш представител беше вицепремиер и министър на вътрешните работи, а той беше първи човек в партията ви, втори човек в партията ви, председател на предизборния щаб и обществото разбра вашия подход на сливане на силовото министерство с партията ви, промените в този закон са необходими, защото този подход, с който управлявахте, е недопустим в едно демократично общество", заяви той.

Според Веселин Вучков от ГЕРБ обаче Законът за МВР не просто е неправилен, а е вреден за националната сигурност.

"Елиминира се конкурсното начало в МВР за растеж в кариерата. Нормално ли е да поставяме изискване висшата професионална фигура, каквато е главният секретар, да има 7-годишен стаж? Това е опасно за системата", посочи той.

"В закона се предвижда възможност министърът да отказва достъп до информация, което ще лиши хората от възможността да разберат защо ще им се събират лични данни на протести например. Синдикатите категорично възразиха срещу това да се елиминират 4 измежду шестте синдикални организации на МВР”, добави Вучков.

Красимир Ципов от опозицията пък обвини, че министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев една година нарушава закона, „използвайки механизма "комисар за един ден", защото парламентът е зад заграждения в нарушения на специалния закон за събранията, митингите и манифестациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase