Снимка: Булфото, архив

Парламентът отне правото на президента да назначава главния секретар на МВР. Това стана с окончателното приемане на текстове от Закона за МВР, който вече втори ден депутатите гласуват.

Народните представители записаха в закона, че главният секретар на МВР се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок 5 години, а не както досега - от президента по предложение на правителството.

В закона е записано още, че главният секретар ще може да има и заместник, който се назначава от министъра на вътрешните работи.

За главен секретар и заместник главен секретар на МВР могат да бъдат назначавани хора с не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне 1/3 на ръководна длъжност.

Главният секретар ръководи пряко планирането, организирането и контрола на основните дейности на МВР; организира взаимодействието между отделните структури при извършване на основните дейности; организира взаимодействието на МВР с други държавни органи и организации при изпълнението на основните дейности. Главният секретар е пряко подчинен на министъра на вътрешните работи и се отчита за дейността си пред него, пише още в закона.

Според опозицията промените в изискванията за назначаване на главен секретар са отстъпление от постигнатото досега.

Веселин Вучков от ГЕРБ посочи, че измененията са непрофесионални и вредни.

Залагате изключително нисък праг на професионални изисквания, не може човек със седем години професионален стаж да управлява такава система, каза той и добави, че предлагат
минималния стаж да е поне 12 години.

ГЕРБ настояват и да остане сега действащото правило главният секретар да се предлага от
правителството и да се назначава с указ на президента. Това позволява балансиране на институциите, обясни Вучков.

Депутатът предложи да се предвиди възможност главният секретар да бъде освобождаван предсрочно от длъжност при системно неизпълнение на служебните си задължения. Предложенията на ГЕРБ бяха отхвърлени.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ управляващите се готвят да съсредоточат твърде много власт в ръцете на политическото ръководство на МВР, отбелязвайки, че не са предвидили „кьораво задължение на министъра на вътрешните работи, а само права”.

Кирил Добрев от БСП обаче отбеляза, че текстовете от новия ЗМВР се приемат с подкрепата на около 70 души от управляващото мнозинство и, ако опозицията действително иска да се противопостави на гласуването им, би могла да ангажира всичките си представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase