Мая Манолова, Снимка: БТА

Въпреки че след скандал между управляващи и опозиция днес беше отложено разглеждането на ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР, според зам.-председателя на парламента Мая Манолова той трябва да влезе в сила.

Приемането на Закона за МВР е един категоричен ангажимент на БСП именно към българските полицаи, те очакват този закон и според мен ние трябва да направим всичко възможно той да бъде приет, още повече предвид яростната съпротива, която успяхме да преодолеем от страна на ГЕРБ за окончателното му приемане, коментира тя.

Манолова добави, че преодоляването на президентското вето е въпрос на процедура и лично тя се надяват то да бъде отхвърлено с нужните 121 гласа на народни представители.

Личното ми мнение е, че този закон не може да бъде предмет на никакво споразумение, той е ангажимент на "Коалиция за България" към полицаите, според мен този ангажимент не подлежи на предоговаряне“, обобщи социалистката.

Както Dnes. bg писа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че БСП, ДПС и “Атака“ не заслужават толерантност и ги заплаши с война и реваншизъм, след като мнозинството в парламента отхвърли предложението му обсъждането на Закона за МВР да остане за след политическите консултации на парламентарно представените партии във вторник.

Още по темата
След това обаче депутатите изненадващо приеха същото искане на Янаки Стоилов от БСП и така в крайна сметка разглеждането на ветото отпадна от дневния ред на парламента.

Президентът върна Закона за Министерството на вътрешните работи преди десет дни.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Подчертано беше също, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР.

Текстовете регламентират главният секретар на МВР да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега - с указ на президента. Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години.

Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров. Новият министър ще може да прекрати мандата му при тежко нарушение, при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase