Цветлин Йовчев. Снимка: Булфото, архив

След скандалите в парламента между управляващите и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за Закона за МВР вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че се надява президентското вето все пак да бъде преодоляно.

Още по темата

Според него законът ще намали концентрацията на власт у министъра на вътрешните работи и МВР няма да има възможност да бъде превърната в машина за оказване на натиск.

„Този закон е пряко свързан със стабилността в системата“, коментира той.

Цветлин Йовчев направи отчет на постигнатото от МВР, откакто той го оглави и се похвали с добри резултати за една година.

По думите му през този период ведомството е било подложено на безпрецедентен натиск. Той напомни за протестите, кризата с бежанците и политическата ситуация в страната ни.

Йовчев определи като успешни за МВР справянето с битовата престъпност и реформата в министерството.

Той смята, че министерството е постигнало добри резултати - с намален състав след съкращенията в него.

Йовчев заяви, че порочните практики в МВР, като използването на сила непрекомерно и прилагането на репресия са прекратени.

Министърът отбеляза, че подслушванията са намалени и е създадена гаранция за законовото използване на специални разузнавателни средства.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отчете, че през последната година са неутрализирани четири групи за извършване на убийства, а от началото на тази година са задържани три тона наркотици. Регистрираните престъпления от началото на годината са около 47 хиляди, като техният брой през същия период миналата година е бил около 52 хиляди, добави Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase