Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Новите министри се избират както старите – с много предложения и анализ на качествата, обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в парламента.

Важно за него била решимостта им да следват определени политики и мерки. Всички министри са с мое одобрение, каза той, попитан кой имаше „тежката дума“ миналия път.

Премиерът определи като „кухненски въпрос“ питането за кандидатурите за министър на околната среда и водите.

Още по темата

Рокада се налага, защото настоящият министър Искра Михайлова ще стане евродепутат на мястото на Делян Пеевски, който се отказа сам в нейна полза.

По-рано днес от ДПС обявиха своята номинация - вицепрезидентa на Младежкия либерален интернационал Станислав Анастасов.

Орешарски определи предложението на лидера на ДПС Лютви Местан като "една от силните кандидатури“, но заяви, че тя не е утвърдена окончателно. Попитан дали познава Анастасов, премиерът съобщи, че от една година той идва всяка седмица в МС „на съответна сбирка“.

Орешарски не се чувствал предаден от никого и отново повтори, че си носи оставката в джоба. Докато имам подкрепа на двете парламентарни групи и мога да си върша работата, ще си я върша, за пореден път декларира той.

Премиерът е разговарял с лидера на БСП Сергей Станишев, с когото били в „добра комуникация“ и последно се чули вчера по телефона, а преди това са имали и среща.

По-рано от думите на председателя на ДПС Лютви Местан стана ясно, че Орешарски се е срещал и с него. Местан обаче каза, че не се е виждал със Станишев и очаква такава среща.

Темата за ремонта в кабинета обаче не била коментирана на тези срещи. Премиерът не каза колко ще бъдат сменените министри и кога ще се случи това.

Изчаквам двете парламентарни групи да уточнят своите коментари върху програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите и предстои в следващите няколко дни, не определям аз срещата, разбира се, да имаме новини, каза той.

Орешарски напомни, че кабинетът има подкрепата на две парламентарни групи. Която и от двете да оттегли подкрепата си, е равностойно действие, смята той.

Премиерът, който сам предвиди, че следващият вот на недоверие ще е за фискалната политика, защото от опозицията избирали слаби за тях теми, каза, че ще коментира, когато се запознае с мотивите.

Очаква се ГЕРБ да внесе утре петия вот на недоверие към кабинета.

Финансистът Орешарски обаче каза, че му прави впечатление, че се подлагат на дискусия основополагащи принципи на управлението на дълга, „което не е добър тон в този дебат“. Той очаква „може би по-сериозни аргументи“.

„Всички ние знаем, че от началото на 90-те години при нас, а във външните практики откакто съществуват държавни съкровища, следва неминуемата политика да се емитира дълг, за да се погасява стар и това е най-нормалната практика“, разясни той.

Премиерът не смятал да иска вот на доверие, защото според него вотовете на недоверие също са вот на доверие в някаква степен.

За спрените пари по ОП „Регионално развитие“ министър-председателят каза, че са сигнал, че трябва внимателно да се преглеждат сертификатите, които се изпращат в Брюксел.

„Предстоят заключителните одити и можем да очакваме нови рискове и нови неприятни изненади в този контекст. За съжаление и в регионалната политика има проекти, които при изпълнението си очевидно имат нередности“, каза още той.

Като напомни, че от следващата година ще бъде възстановяван данъкът, внесен от най-нискодоходните групи, Орешарски заяви, че това до голяма степен обезсмисля въвеждането на семейно подоходно облагане.

Премиерът съобщи, че отчетът за едногодишното управление ще бъде на разположение в библиотеката на НС, „тъй като е доста дебел“. Орешарски смята да го изпрати следобед в парламента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase