Снимка: архив, БТА

Утре ще бъде внесен следващият вот на недоверие към правителството. Сега пишем мотивите, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

От партията вече обявиха, че петият вот на недоверие към кабинета ще бъде за финансовата му политика.

„Подготвили са се да вземат още над 3 млрд. лева дълг, вместо да си оправят събираемостта и да се борят с контрабандата, тръгват по-най-лесния начин да задължават следващите поколения с милиарди. Тотален провал", обвини Борисов.

Още по темата
Той заяви, че ако правителството продължи да стои на власт, „нищо чудно да предложат в един момент да напуснем ЕС“.

Борисов предупреди, че всеки ден кабинетът генерира огромни дългове и непоправими щети с усвояването на еврофондовете.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че историята се повтаря – спират европарите на тройната коалиция, а при ГЕРБ плащанията се възстановяват.

По думите му „сега цели програми падат“, а в същото време ДКЕВР се превръща в „политическа организация“.

Според него правителството прехвърля провала си върху кметовете. Той обвини енергийния регулатор, че повишава цените на парното в четири от големите градове, за да пострадат кметове от ГЕРБ. „София, Русе, Варна, това не е ли умисъл“, попита Борисов.

Бойко Борисов изрази задоволство, че председателят на БСП Сергей Станишев няма да подаде оставка. Това е голяма радост за нас, коментира той.

Лидерът на ГЕРБ отново заяви, че трите партии, поддържащи правителството, са съучастници в катастрофата на държавата. Която от тях първа напусне, това й е голям шанс, смята той.

Борисов заяви, че премиерът Пламен Орешарски е човекът, направил държавата „за смях пред Брюксел“, откъдето всеки ден идват санкции, и научил "всички задни входове в България“.

Той се възмути и от коментари на Явор Куюмджиев от левицата за енергетиката.
„Слушах Куюмджиев да говори за американските централи. Първо ме разсмиваше, сега вече се чудя тези хора нормални ли са“, заяви Борисов.

Той попита какъв отчет ще направят управляващите за една година управление. Приходните агенции не работят, фондовете спират, пенсионна реформа няма, в здравеопазването дефицит над 500 млн., изреди той.

Борисов прогнозира, че след като сме в тежка политическа и парламентарна криза, „накрая ще им свалят и кредитния рейтинг, което ще вдигне лихвите по кредитите“.

Но явно на българите това им харесва, коментира той и съобщи, че чул обезпокоителни неща, че кабинетът „ще подписва за военна ескадрила“ на 8 юни, а дори богатите държави в кризата не купуват самолети.

Според него от левицата са в тежък нокаут, щом „са пуснали Дъбов и Гуцанов да ги защитават“, визирайки вчерашния брифинг на левицата.

Дъбов е толкова добър, че БСП е трета политическа сила в Шумен, аргументира се той за думите си.

Борисов отново защити тезата си, че е работа на управляващите да съберат кворум, след като днес депутатите от ГЕРБ влязоха в зала едва след като парламентът събра такъв.  Щях да управлявам в момента, ако имах кворум, разясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase