Георги Първанов. Снимка: архив, БулФото

АБВ е постигнало най-висок резултат в Пернишка област, съобщи на пресконференция кметът на Перник Росица Янакиева и кандидат за евродепутат от листата на движението.

АБВ е победител в родното място на Георги Първанов - община Ковачевци, където е получила доверието на 37,37 на сто от избирателите, предаде БТА.

Още по темата
В Перник кандидатите на АБВ са предпочетени от 10,34% от гласувалите. Най-слаб е вотът в Трън - 5,24 процента. Янакиева определи резултата като достоен и удовлетворителен на етапа, на който се намира формацията - само три месеца след учредяването й.

На 28 юни на национална конференция АБВ ще реши дали да прерасне в партийна структура, каза още Янакиева.

Евентуалната промяна цели АБВ да реализира предлаганите алтернативи за укрепване на държавността, да се търси консенсус при вземане на важни решения и др. Движението ще продължи да се явява на избори и се стреми към влизане във властта.

Тя подчерта, че АБВ има готовност и ще участва в предсрочни парламентарни избори, като според нея има и реална възможност за създаване на парламентарна група.

Янакиева определи като странен вота за ДПС в Перник. По думите й в най-добрия му вид преди 6-7 години в Пернишко за ДПС са гласували до 700 души, сега са над 2 000.

Демографският облик не е променен и няма никакво обяснение освен купуване на гласове, каза Янакиева. Тя изрази надежда компетентните органи да се самосезират от този резултат.

Янакиева очаква 17-те български представители в ЕП да защитават така интересите на страната, че да направим крачка и към европейските стандарти, не само към европейските ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase