Десислава Терзиева и шефът на пътната агенция Стефан Чайков. Снимка: МРР

Всеки, който твърди, че днес е можел да строи автомагистрала „Хемус”, абсолютно лъже, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която инспектира днес ремонтирания път между селата Желю Войвода и Завой в община Сливен.

Още по темата
„В Северна България няколко пъти вече имах възможността да кажа с факти и примери, че никога не сме спирали да работим по АМ „Хемус”, подчерта тя.

Както Dnes.bg писа вчера във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че сегашното правителство е извадило магистрала „Хемус” от оперативната програма и управляващите са заявили, че ще я строят с пари на българските данъкоплатци.

"Те никога няма да построят „Хемус” с пари на данъкоплатците. Разликата е, че аз щях да им я построя магистралата само с 15% пари на българите, другите 85% щяха да дадат европейците. До 2020 година за „Хемус” няма да се мисли. Това е първото голямо поражение върху Северна България", коментира Борисов.

Днес Терзиева заяви, че трасето на магистралата вече е представено пред обществеността в Плевен, а преди това на Консултативния съвет към министерството.

„Целта ни е догодина по това време да имаме окончателен проект на магистралата от Ябланица до Велико Търново и да започнем поетапно строителството”, посочи министърът.

Терзиева бе категорична, че без готови проекти, без проведени отчуждителни процедури и Оценка на въздействието върху околната среда, няма как да започне строителство на магистралата.

„Ако някой днес искаше да строи магистралата, да я беше проектирал досега, не е имало пречка”, заяви министърът.

Пътят между селата Желю Войвода и Завой, който днес инспектира Терзиева, е обновен с 1,6 млн.лв., тъй като е важна връзка между Ямбол и Сливен. Продължението на пътя до Ямбол също е ремонтирано със средства от Публичната инвестиционна програма на правителството, съобщиха от регионалното министерство.

Пред журналисти Терзиева коментира още, че държавата продължава строителството на големите пътни проекти, но за разлика от последните четири години вече се работи и за подобряване състоянието на малките пътища.

Министърът съобщи, че се работи по подготовката на изграждането на четирилентов път между Слънчев бряг и Бургас, като финансирането е заложено по проект „Транзитни пътища VІ“.

„За съжаление, предишното правителство не бе заделило и заложило нито лев за строителство на пътя, не е имало никакви инвестиции, не са извършени отчужденията. Аз обясних в Бургас какво предвиждаме - проектиране и догодина ще започнем да го строим“, беше категорична Терзиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase