Цецка Цачева. Снимка: Булфото, архив

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева настоя, че опозицията е готова с вота на недоверие срещу правителството за провал в областта на енергетиката, но така и не каза кога ще го внесе в деловодството на парламента, макар че лидерът на партията Бойко Борисов още в петък обяви, че го завежда.

Още по темата
„Готови сме с вота на недоверие. Мотивите са готови, подписите са събрани, но очакваме онази прословута информация, за която народни представители отидоха на крака, за да знаем какво е точното състояние на НЕК, какви са загубите на дружеството. Искаме, когато се стигне до пленарна зала, да имаме една конкретна информация“, заяви тя пред bTV.

Цачева съобщи още, че ГЕРБ ще атакува пред Конституционния съд временната анкетна комисия, която ще проучи срещите на шефове на ЕРП-та с български политици.

Tя припомни, че в комисията по енергетика в Народното събрание регулярно са изслушвани и представители на ЕРП-тата, на НЕК, и на БЕХ, поради което е „абсолютно безпредметно за нас нарочна временна комисия, която отново е заради „Атака”, да води и да има такава инициатива”.

„Трябва да знаят българските граждани, че това се случва единствено и само, за да се състави комисия срещу президента Росен Плевнелиев, което е абсолютно недопустимо, противоконституционно. Затова ние внасяме жалба, искане в Конституционния съд”, категорична беше Цецка Цачева.

Тя разкритикува управляващите и за поправките в Закона за енергетика, с които се въведе понятието „морски газопровод“ и които според Реформаторския блок са направени под натиска на „Газпром” заради проекта „Южен поток”.

„За съжаление обаче, тези поправки вече са факт и това е причината за острата реакция от страна на ЕК. Управляващите трябва да си дадат сметка, че сме член  на ЕС и сме длъжни да прилагаме европейското законодателство, а не напук да приемаме закони, които са в конфликт с него“, заяви Цачева.

По думите й ГЕРБ подкрепя „Южен поток”, но при положение че се спазват правилата на ЕС.

Според нея важно е да има възможност по тръбите на газопровода да може да тече и друг, различен от руския, природен газ.

На въпрос дали коалиция ГЕРБ-ДПС стои на дневен ред, Цачева отговори уклончиво.

„Можем да търсим съюзници само на основата на политики. Политиката не е поле, в което може да се говори: ние сме с този или против онзи. Нека да минат първо евроизборите, да видим какви ще са резултатите, защото, както се видя, дори парламентът да не работи, правителството може да си управлява, благодарение на „Атака”, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase