Сергей Наришкин. Снимка: архив, Reuters

Актовете на ЕС са пряко приложими в България и задължителни за изпълнение. Това се казва в изявление на говорителя на МВнР по повод публикации в медиите за посещението на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. Изявлението е разпространено от пресцентъра на министерството.

Още по темата

По-рано днес Волен Сидеров обяви, че „Атака” ще поиска оставката на министъра на външните работи Кристиан Вигенин заради отмененото посещение на Сергей Наришкин. „Наришикин трябваше да е в България след Белградската среща на 7-8 май. Ще посъветвам председателят на Народното събрание Михаил Миков да го покани и да видим какво ще направи Брюксел, дали ще бомбардира София, дали ще го арестуват на летището. Супер нелепо е да се прекратява визита на руския председател на техния парламент, защото Барак Обама решил така. Това е просто нелепо и Вигенин е по-католик от папата. Това е изключително неуместно поведение на външния министър и повод да му поискаме оставката”, заяви Сидеров

МВнР обаче информира относно предварително планираното посещение в България на делегация на руския парламент, ръководена от председателя на Държавната дума Сергей Наришкин, в периода 6-8 май, че спрямо Сергей Наришкин са наложени и действат следните ограничителни мерки на ЕС: забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на ЕС; замразяване на всички финансови средства съгласно Решение на Съвета на ЕС от 21 март за изпълнение на решение относно налагането на ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и прилагащи регламенти от 5 март и от 17 март.

Горепосочените актове на ЕС са пряко приложими в България и  задължителни за изпълнение, се посочва в съобщението.

Решението  на ЕС е в сила от 21 март 2014 г. - деня на публикуване в Официалния вестник на ЕС и понастоящем се прилага до 17 септември 2014 г., като подлежи на постоянен преглед. Действието му се удължава или самото решение се изменя, в зависимост от случая, ако Съветът прецени, че целите му не са постигнати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase