Расмусен и Вигенин засадиха борово дърво в градината на МВнР по повод 10-та годишнина от членството на България в НАТО. Снимка: БТА
fallback

Никой не иска да изолира Русия, но тя сама се изолира все повече в международен план, обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, които се срещна с министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

“Ние продължаваме да държим отворени дипломатическите канали за комуникация”, отбеляза шефът на НАТО и посочи, че Русия трябва да спре дестабилизирането на Украйна, да изтегли войските си и да възстанови доверието към себе си.

От своя страна българският външен министър Кристиан Вигенин заяви, че единственият начин за слагането на край на политическата криза е чрез политически диалог и пътищата на дипломатическите инициативи. “В същото време ЕС, в случая НАТО, е готов да окаже необходимата подкрепа на Украйна”, отбеляза Вигенин.

Oще по темата

Той посочи, че кризата не е преодоляна и по-нататъшна ескалация не е изключена, “но се надяваме, че положителните сигнали, които дойдоха в последните дни, ще намерят съответното развитие”.

Вигенин определи 10-годишнината от членството на България в НАТО като важна дата в нашия политически календар и припомни, че за нас членството ни в Алианса е било основополагащ външнополитически приоритет.

По време на срещата Вигенин и Расмусен са обсъдили и предстоящата среща на върха във Великобритания през септември. Една от темите тогава ще бъдат насоките на действие на организацията след приключването на мисията в Афганистан.

“Алиансът трябва да отправи три важни послания по отношение на бъдещото развитие на организацията - нейната ефективност, готовност и солидарност между партньорите. В рамките на дискусията ще трябва да вземем решение и по "политиката на отворените врати" - възможността нови страни да се присъединят към НАТО, отбеляза в заключение Вигенин.

Той посочи, че България подкрепя покана към Черна гора да се присъедини към организацията. “За нас присъединяването на още една страна с важно стратегическо значение като Черна гора е гаранция за засилването на сигурността в нашия регион и ще има  положителни ефекти не само за самата Черна гора, а и за целия район, посочи министърът на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Всевишният

преди 10 години

До ШопТук един ти обяснява, че за нас добрите самолет са Юрофайтър и Грипен.Наистина прекрасни машини, но са скъпи! На всичкото отгоре отстъпват на Су-35 - те са за Малайзия и някои други "изостанали" страни. Тъпакът Аню искаше да купи от PAF F-16, по на 20 и кусур години, част от които са рециклирани, работили в USAF. Има Google Earth. Разгледайте Азорските острови и вижте "нашите" F-16 как се къпят от соления атлантически вятър. Хитрите португези намерили бедни балкански балъци и ги продават

72

Николай

преди 10 години

Като гледам двамата юнаци как държат лопатите с ръкавици, ме напушва смях. Нашият трябва да запази китките си меки, ама Расмусен? С тези мъжки черти едни мъжки ръце биха му отивали. Ама нали са свикнали всичко да правят с чужди ръце...А това дръвце ще изсъхне, жалко!

71

Анонимен

преди 10 години

Дааа. , така я обичате тази Русия , че я обграждате с военни бази ?А тя сама се изолира .Нашият пък предлага и Черна Гора ?

fallback