Снимка: МС

Ще продължим да даваме своя принос в операциите на НАТО, обяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, която се проведе в Министерския съвет.

"Полагаме усилия да даваме своя принос в операциите на НАТО. Готови сме да правим това и в бъдеще", посочи българският министър-председател.

Той изрази своята благодарност за усилията на Расмусен, за доброто отношение към България и за партньорската подкрепа. Премиерът изтъкна, че ако преди страната ни е разглеждала членството на Алианса в контекста на евроатлантическите отношения, в последните години то се оценява и в условията на криза.

Още по темата
От своя страна генералният секретар на НАТО поздрави България по повод 10-годишнината от членството й в Алианса. Той благодари за приноса на страната ни към операциите и за участието на България в дискусиите в рамките на НАТО.

Андерс Фог Расмусен отбеляза, че в условията на криза не само България, но и други страни, са намалили средствата си за отбрана. Според него тази тенденция трябва да бъде обърната и да се увеличат инвестициите в сферата.

Пламен Орешарски подчерта, че по- нататъшното модернизиране на армията и адаптирането към стандартите на НАТО остава един от приоритетите на страната ни.

Министър-председателят изтъкна още, че България се стреми да помага на западните си съседи за тяхната подготовка  по пътя към ЕС и НАТО.

"Нашият регион е бил конфликтна точка в миналото. Надявам се, че в бъдеще няма да бъде така“, отбеляза премиерът. По отношение на украинската криза той подчерта, че запазваме надеждите си, че конфликтът ще се реши по дипломатически път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase