Министър Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Образователният министър Анелия Клисарова настоя, че не може и не бива български автори да отпадат от учебната програма.

"Българска история трябва да се учи, защото това е нашата гордост", категорична бе тя пред TV7.

За пореден път тя обяви, че учебните програми няма да бъде променяни, а само оптимизирани.

Още по темата
Dnes.bg припомня, че драмата с евентуалното отпадане на родни автори се разгоря през юни миналата година, след като на сайта на МОН беше качена проектопрограмата по български език и литература, която предвиждаше да не се изучават "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, романът на Димитър Димов "Тютюн", "Хамлет" на Шекспир, както и някои произведения на Христо Ботев, Алеко Константинов, Пенчо Славейков.

Впоследствие Клисарова се оправда, че проектът не е на нейния екип, а на предходния министър и без обсъждане с нея експертите са решили да го публикуват на страницата на министерството в интернет.

Днес министърът се ограничи да коментира само това, че образователното министерство разработва нови стандарти за качество на обучението, което да позволи на всеки родител да научи в кои училища се работи на ниво, и къде учебният процес е занемарен.

"Предстои засилване на професионалното образование, което ще бъде обвързано с бизнеса. По този начин ще се намали отпадането на учениците. Само през миналата година 7000 деца са напуснали класните стаи. При малка част от тях причините са слаб успех. Повечето отпадат по социални причини. Родителите твърдят, че нямат средства за учебници, за дрехи и обувки, за път. Ако се въведе възможността за едновременно работене и учене, тогава младите хора ще могат да изкарват нужните средства и същевременно да трупат знания", допълни министърът.

По повод на това, че през тази година абитуриентските балове съвпадат с изборите за Европарламент, Клисарова обяви, че е пратила писмо до ЦИК, откъдето очаква разяснение как да се съвместят събитията.

"Няма да позволим да развалим един от най-хубавите празници не само на абитуриентите, а и на техните родители и на всички ученици и учители", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase