Анелия Клисарова. Снимка: БТА

От учебната програма няма да отпаднат автори и произведения, обеща на специално свикана пресконференция министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Тя обясни, че може да има усъвършенстване на учебните програми, но само след широка дискусия на всички преподаватели по български език и литература.

Така просветният министър успокои, че няма да бъде приета промяната в учебната програма по български език и литература, според която изучаването на романа "Тютюн" на Димитър Димов бе заменено с "Осъдени души", a учениците нямаше да учат някои от емблематичните стихотворения на Христо Ботев като "Майце си".

След като подобно решение предизвика недоволството на обществото, министър Клисарова обеща, че ще има уволнения и, че ще даде пресконференция, в която ще обяви имената на виновните за скандалната промяна.

Програмата по български език и литература се е обсъждала два пъти. Първият е бил на 7 март 2013 г, а вторият – на 26 март 2013 г. На първото обсъждане са присъствали 87 специалисти, а на второто - 61.

Не всички участници в проекта са получили възнаграждения. На 20 методици са били изплатени 41 288 лева. В проекта за програмите са взели участие и двама ръководители на висши учебни заведения -  Катя Станева от Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Цветан Ракьовски - от Югозападен университет.

На пресконференцията стана ясно още, че проектите на програмите по български език и литература са били публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката, защото това е било задължително изискване за публичност, заложено по европейския проект. 

Клисарова съобщи, че докладът за публикуването на програмите е подписан от заместник-министъра на образованието, младежта и науката Мариана Банчева на 17 май 2013 г., с разрешението на министър Николай Милошев. Програмите са публикувани 12 дни преди идването на настоящето правителство.

На въпроса как ще бъдат наказани тези, които са разработили програмите, министърът обясни, че всички експерти от министерството ще пишат писмени обяснения за взетите решения. Това са отговорникът на проекта Евгения Костадинова, Александър Трингов - координатор за отчетните дейности по проекта, Милена Иванова – отговорник по оперативно подпомагане на работата на външните изпълнители на дейностите и Красимира Александрова - координатор на дейностите за актуализиране на държавните образователни изисквания за учебниците.

Образователният министър обясни, че не може да търси отговорност от служебните министри и заместник-министри. Същото се отнася и до останалите участващи методици, които са дали своя подпис по приемане на проекта, но не са членове на Министерството.

"За тях остава моралната отговорност и съвест", каза Клисарова.

Тя допълни, че е пусната процедура, както следва по закона за държавния служител. Според нея, след като бъдат предадени писмените обяснения от четиримата специалисти от Министерството, ще се събере дисциплинарен съвет, който ще разгледа обясненията им и ще установи степента на нарушението.

Що се отнася какво именно е нарушението на специалистите, министър Клисарова обясни, че то се състои в публикуването на програми, без да е информиран министърът. Според нея е недопустимо тя да не бъде уведомена кои произведения отпадат.

Оказа се, че министър Клисарова не е била запозната с конкретиката, а само с философията на новите програми. Тя обясни, че е приела промените, тъй като е разбрала, че в тези програми се предвиждат повече практически упражнения, насочени към повишаване компетентността на децата.

Анелия Клисарова уточни, че не е променила мнението си по тези въпроси: "Това, че трябва да обновим учебните програми, за да накараме децата да мислят, да правят анализи, да учат, да се изразяват, да имат творческо и предприемаческо мислене, е абсолютно задължително и необходимо", отбеляза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase