Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Все още не е ясно кой ще строи “Южен поток” на територията на страната, стана ясно от думите на енергийния министър Драгомир Стойнев по време на брифинг в Министерството на икономиката и енергетиката.

"Докато проектната компания за "Южен поток" не обяви кой печели конкурса, аз знам колкото вас", заяви пред журналисти министърът.

Още по темата
Припомняме, че по план строителството на газопровода трябва да започне през юни, а в началото на годината 11 компании подадоха заявление с намерения за участие в изграждането на проекта. Оттогава няма яснота за движението на документацията.

По думите на Стойнев правителството е направило всичко възможно за активизирането на преговорите за "Южен поток”. Така той отговори и на задочните обвинения на бившия премиер Бойко Борисов, който от Брюксел обяви, че кабинетът Орешарски е "забатачил" проекта.

Решението за даването на мандат на ЕК за преговори с Русия по проекта е било на България и е подкрепено от всички държави, през които минава тръбата. Целта е била по-бързата реализация на проекта и да не бъде губено време в двустранни преговори между отделните държави, каза още министърът.

"Южен поток" е стратегически не само за държавите, през които минава, но и за ЕК, както се изрази Гюнтер Йотингер", допълни Стойнев.

Затова и техническите преговори по проекта продължават, макар и кризата в Украйна да спря политическите преговори за "Южен поток", заяви енергийният министър.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase