Радан Кънев. Снимка: БТА, архив

Над 1,6 млрд. лв. ще струва на държавата, ако се стигне до национализация на електроразпределителните дружества, изчислиха от Реформаторския блок. Сумата ще е само за изкупуване на собствеността на дружествата при постигане на търговско-финансово споразумение, към нея трябва да се прибави и изкупуване на дълговете им, обясни на пресконференция бившият енергиен министър Трайчо Трайков, член на Съвета по енергетика към Блока.

Според него действията на управляващите са "цирк до евроизборите" и е немислимо това да се случва в страна-член на ЕС спрямо частна собственост. Той ги определи като паническа стъпка, чиято цел е да покрие липсата на пари в сектора.

Още по темата
Трайков коментира още, че ако все пак дружествата станат държавни, вероятно цената на тока ще се повиши.

Като изход той препоръча да се оптимизират разходите в държавните енергийни предприятия. Оптимизирането на приходите също се налагало, като това може да стане чрез въвеждане на пазар на балансираща електрическа енергия.

Реформаторите подкрепят и предложението на ГЕРБ държавата да върне на БЕХ близо 200 млн. лв., вложени в проектната компания "Южен поток-България", тъй като на практика работа по проекта няма, предаде БТА.

Според Реформаторския блок причината българският парламент да не приеме позиция по кризата в Украйна е "зависимостта на всички парламентарни партии от корупционните схеми на Кремъл".

"И управляващи, и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез "Южен поток" по същата схема, по която бяха откраднати 2 млрд. лв. в гьола "Белене". През "Южен поток" ще бъдат източени 4 млрд. лв. от бюджета и енергетиката в полза на консорциум от частни интереси, а всички тези пари ще бъдат платени от нас чрез сметките и повишените цени", се казва в позиция на Блока, приета днес на извънредно заседание на Изпълнителния съвет и прочетена от Радан Кънев.

Според Реформаторите българският национален интерес изисква силна обща европейска политика, която да гарантира евтин газ за домакинствата и фирмите у нас.

Блокът настоява страната ни да има твърда позиция срещу "анексията на Крим", а нашите представители в Европа да осигурят гаранции за ускорено приемане на България в Шенген, за енергийна и военна сигурност, за достъп до газ на цени, които плащат богатите западни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase