Снимка: архив, БГНЕС

България ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония и да призове страната да спазва поетите ангажименти, за да продължи по пътя си към ЕС, става ясно от прессъобщение на Министерския съвет.

Още по темата
Министър-председателят Димитър Главчев ще бъде днес и утре в Брюксел, където ще настоява при приемането на Заключенията от заседанието на Европейския съвет да бъде включен и текст относно Република Северна Македония.

Главчев ще поиска Европейският съвет да препотвърди заключенията си от 14 декември 2023 година, както и заключенията на Съвета по Северна Македония и Албания от 18 юли 2022 година и да призове Северна Македония да изпълни посочените там стъпки, за да осъществи напредък в своя евроинтеграционен път.

Според българския министър-председател е важно да бъде посочено, че изпълнението на всички поети ангажименти, както и напредъкът по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово.

Новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски отправи вчера коментари към български политици и заяви, че страната му "няма да коленичи пред България". След като партията ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите в Северна Македония, лидерът ѝ нееднократно каза, че докато е на власт, българите няма да бъдат вписани в конституцията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase