Снимка БГНЕС, архив

Основен приходоизточник за хазната са косвените данъци - ДДС и акцизи, а не преките, а изпълнението им върви по план. Сивата икономика у нас е значителен процент, затова нашите усилия са насочени към този резерв за увеличаване на приходите и не планираме увеличаване на преки данъци.

Това заяви вицепремиерът и служебен министър Людмила Петкова пред депутатите. Така тя отговори на въпрос от „Възраждане" ще чуе ли препоръките на МВФ да се вдигнат данъците и да се въведе пропорционално облагане.

Четири неприети законопроекта, сред които закон за личния фалит, са неизпълнени условия, поради които не получаваме второто плащане по Плана за възстановяване в размер на 652 млн. евро. Имаме 6 месеца срок от ЕК те да бъдат приети и ще получим парите без да има дисконт върху техния размер. Така Петкова отговори на бившия финансов министър Асен Василев от ППДБ, който попита вярно ли е, че това е единствената пречка пред получаването на второто плащане. Петкова обясни още, че тъй като те са били внесени в предишния парламенти и вече са архивирани, ще се наложи повторното им внасяне в новия парламент.

Петкова отчете още пред депутатите, че събирането на приходите за бюджета върви по план, капиталовата програма се изпълнява, като до момента са изплатени само аванси, а окончателните преводи ще се извършат когато има представени фактури за плащанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase