Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

Обезвреденият стрелец от Лясковец Петко Савов Петков е притежавал законно оръжие - две ловни карабини и две ловни пушки, разрешението му е изтекло в средата на 2012 г. Многократно са правени опити той да предаде това оръжие доброволно. Това каза пред депутатите в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Министърът посочи, че има информация, че от 2011 година Петков има асоциално поведение, не излиза от дома си и демонстрира изключително висока степен на агресия спрямо околните и абсолютно изключване от всякакви форми на социален живот. Майка му пазарува, уточни министърът.

През март 2012 година е била подготвена операция с участието на специализирания отряд за борба с тероризма, в резултат на която е трябвало принудително да бъде проникнато в жилището му и да бъде иззето оръжието, но е взето решение тази операция да не се провежда.

Още по темата
Според профила му, изготвен от психолози, Петков има враждебни нагласи, емоционално нестабилен е, а агресивното му поведение може да бъде насочено към служители на реда и случайни граждани.

Йовчев представи подробно хронологичния ред на събитията. Вчера е постъпил сигнал от директора на училището в Лясковец за това, че са отправени заплахи от Петко Савов Петков, че ще използва притежаваното от него оръжие срещу учениците, ако продължават да вдигат шум.

Образувано е досъдебно производство, случаят е обсъден във Върховна касационна прокуратура и е взето решение да се действа по неотложност и е изготвен план за провеждане на полицейска операция на ГД „Национална полиция“ и специализирания отряд за борба с тероризма.

В полунощ е започнал инструктаж, втори такъв е проведен във Велико Търново четири часа по-късно с участието и на психолози. Полицейската операция в Лясковец започва в 6 часа тази сутрин.

При подхода към жилището служителите на реда призовават Петков да се предаде, в този момент той открива стрелба срещу тях. От проникващата група в резултат на рикошети от куршуми са ранени двама души.

Служителите на МВР се изтеглят и отново подават команди към Петков да се предаде.

Лицето заявява, че ще се предаде, след което незабавно открива огън по осигуряващата група, която е извън апартамента. При повторно открития огън на място загива служител на специализирания отряд за борба с тероризма, а друг е ранен, обясни Йовчев.

Министърът уточни, че са спазени всички нормативни документи, спазени са процедурите, както и утвърдените практики на специализирания отряд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase