Снимка: Булфото

Полицията не е действала адекватно при спецоперацията в Лясковец, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air психологът Росен Йорданов.

Тази сутрин психично болен мъж се барикадира в дома си, уби един и рани трима полицаи при планирана операция на полицията.

“Не съм чул да са водени преговори досега с този човек”, подчерта експертът. Според него полицията е разчитала на изненада, но този подход е бил неправилен.

Още по темата
Според Йорданов фактът, че има смърт на полицай показва, че опасностите и рисковете не са били преценени правилно. Той смята, че е било необходимо от самото начало на акцията да е включен психолог, който да помогне.

“Отговорността е на хората, вземали решения, включително на ръководството”, категоричен е той. “Възмущавам се от това, че някой си позволява да прави политика в подобна ситуация”.

По думите на Йорданов има “нелепи опити за оправдаване на некомпетентно поведение”.

Той заяви, че не може да каже какво реално е било пропуснато в работата на силите за сигурност, но със сигурност е трябвало да бъдат обезпечени здравето, животът и сигурността на всички участници.

Йорданов смята, че било по-добре учениците да не посещават няколко дни на училище, а през това време мъжът да бъде изтощен, за да не се стига до жертви. 

По-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че сигнал срещу стрелеца от Лясковец Петко Савов е постъпил в МВР още преди 2010 година. Барикадирал се е в жилището си оттогава.

Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Лазаров отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase