Мая Манолова. Снимка, архив Булфото
fallback

Разпределението на членовете в ЦИК скара БСП и ГЕРБ. Оказа се, че сметките им се различават с една бройка, за която претендира опозицията.

Мая Манолова от БСП обясни, че за ГЕРБ са отредени 5 членове, за Коалиция за България също 5, двама са за ДПС, един ще е от „Атака”. По един член ще имат и НДСВ, и Синята коалиция, защото имат евродепутати.
Опозицията обаче иска да има шестима представители. Съгласно новия Изборен кодекс ръководството на ЦИК ще се избере от парламента, но президентът ще назначи членовете.

Oще по темата
„Всеки може да сметне тази сметка, използвайки джобния си калкулатор. Това е правомощие на президента. Аз нямам никакво съмнение, че той има математици, самият той има подходящо образование да може да седне да сметне простата сметка как се разпределят 13 членове между парламентарно представените партии”, настоя Манолова.
 
Цецка Цачева от ГЕРБ обаче продължи да настоява, че след като най-много са депутатите на ГЕРБ в парламента, те трябва да имат шестима членове. „Нямам намерение да коментирам аритметиката на г-жа Манолова”,  отсече тя.

„Тук не става дума за това какво мисли г-жа Цачева, какво мисля аз или който и да е. Има текст на Изборния кодекс. Човекът, който трябва да си извади джобния калкулатор или да го възложи на своите съветници, е президентът. Нямам никакво съмнение, че той ще подходи добросъвестно и в съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс. Нямам никакво съмнение и затова до този момент не съм се включила в истерията коя политическа сила колко членове ще има”, заяви пък Манолова.

Цачева увери, че ГЕРБ няма за цел да бойкотира ЦИК, но ще се противопостави на възможността ръководството на комисията да е доминирано от БСП и ДПС.

"Те най-вероятно ще излъчат председател и секретар, които подписват всички изборни книжа”, призна опасенията си Цачева. Заради това в крайна сметка тя обяви, че ГЕРБ ще предложи кандидатура за председател и допълнителни 6 за членове.
 
ГЕРБ, както и БСП, ще съобщят имената на кандидати си по-късно през деня, но Цачева увери, че всички са доказани професионалисти, с опит в избирателния процес, участвали са в изборни комисии. Опозицията ще издигне и кандидатурата на Цветозар Томов, който е номиниран от неправителствена организация.
 
„Атака” отказа да влиза в спора на БСП и ГЕРБ, а ДПС също не взе страна.

От името на движението депутатът Мустафа Карадайъ съобщи, че те са готови с кандидати си. Това са Севин Солакова, която ще предложат и за секретар,  тя заема същия пост и сега, а Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов ще бъдат предложени за членове.

Те имат опит при правенето на всички видове избори, похвали си Карадайъ. Той добави, че движението може и да подкрепи председател на ЦИК, предложен от ГЕРБ, но на този етап не може нищо да каже със сигурност, защото не знае кой са кандидатите.

„Ние сме склонни на всичко, за нас е важно да има работеща избирателна комисия и да не виждаме пак процесите, които гледахме през 2011 и 2013 година”, заключи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 10 години

Криви ще ти излязат този път сметките, осичке. Това да не са ти костинбродските бюлетини. С Бареков направихте опит за преврат и бяхте подкрепени от коалиционните си партньори в неистовите крясъци за опорочаване на вота. Каква излезе. Опорочителите се оказахте вие. Както винаги. Целия преход го използувахте за нечестните си помисли и корупционните си сделки. Няма кой да ви вярва вече, освен роднините - по кръв и по "идеи". Манипулациите На конвейр ги вадите. Този път вече няма как. |Свърши се.

16

отврат

преди 10 години

Ясно е,че вече сте измислили поредната измама. Отново ще излъжете хората,ще вкарате бювтека в НС и ще си осигурите мандата.Ще ни облъчват,че не управляват вече с ДПС,а с друг.А, този\"друг - ДПС 2. Ясни сте!

15

АТАКА

преди 10 години

До ahilхахахах ами ето Мая Манолова е много подходяща за ролята на чистачка, а понеже Цачева е много грозна по-добре да я скрият, като и връчат парцала за пода, че да не си вдига много мъжката физиономия от пода.

fallback