Снимка: Bulgaria ON AIR

Слабо влияние има конюнктурата върху твърдите електорални ядра. Политическата география е в своите възможности, когато има спокойно развитие на политически процес. Например "Бойковият период", който е почти 10-годишен. Това коментира преподавателят по политическа география в СУ проф. Марин Русев в "Денят ON AIR".

Въпреки силното динамично движение на население, паметта често е твърда и здрава на регионално ниво, подчерта той. Според него се правят опити за обрати на 9 юни.

"За някои се оказа ефективен подходът, наречен "Костинброд". В настоящия момент не виждаме такива събития, които биха могли да променят рязко резултата. Хората не четат, не се заслушват толкова лесно", смята проф. Русев.

Партиите, които са демонстрирали дълга и неизменчива линия на поведение, понякога печелят много повече, защото имат проверка на казаното, убеден е преподавателят.

"Новите партии са на кантар. Твърдите електорални ядра имат поносимост, която не може лесно да бъде разклатена от едно неизпълнено обещание. Отдръпването на населението често е свързано с това, че не могат да понасят десетилетие един и същи човек да представлява партията", обясни проф. Русев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вече е време ДПС, не само да декларира, но и "да поеме истинска отговорност".

"Има пасивна поддръжка на добри идеи. Идеята на едно управление е свързана с това да успееш да вземеш властта, да оцелееш и да направиш своите симпатизанти щастливи хора. Няма такава държава, в която всички са доволни", изтъкна той.

Проф. Русев не е съгласен с твърдението, че няма дебат.

"Вече трета година върви жесток дебат в държавата с поведението на всеки един политик. Дебат има и той е силен", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase