Лютви Местан Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че партията му ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд във връзка с разпоредбите от новия Изборен кодекс за уседналостта. 

Вчера Народното събрание отхвърли предложението на движението да отпадне изискването гражданите да са живели през последните три месеца у нас или в друга държава от ЕС, за да могат да участват във вота. Според Местан това е лишаване от право на гласуване и е противоконституционно.

„В пленарна зала нашите опоненти казаха, че не е противоконституционно и ние сега казваме, ако са толкова убедени, че не е противоконституционно, да ни подкрепят с 12 гласа да сезираме Конституционния съд с едно тълкувателно решение”, призова Местан.

Още по темата
Въпросът към КС ще бъде „Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?". 

БСП обаче обяви, че няма да застане зад предложението на ДПС нито за прегласуване на текста за пропорционалния вот, нито за събирането на подписи за сезирането на Конституционния съд заради заложената уседналост в новия Изборен кодекс.

„Не виждам основание в момента нашата парламентарна група да подкрепи прегласуването на вече приети текстове”, обяви от името на своите червеният Петър Курумбашев.

Спорният текст беше предложен вчера от Мустафа Карадайъ от ДПС като редакционна поправка и според него, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му се зачита като преференция за първия в листата.

За да може кандидат на по-задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практиката почти няма шанс да се случи. 

Заради внушения, че с този текст се обслужват партийни интереси на ДПС, лидерът на партията Лютви Местан предложи днес на БСП и ГЕРБ да го гласуват отново. Курумбашев обаче увери, че всъщност в кодекса е въведен елементът на пропорционалност, а така и мажоритарност в пропорционалната система. 

„1000 или 1400 гласа са достатъчни, за да може да се пренареди листата и последният да стане втори”, настоя социалистът.  Той беше категоричен, че няма и основания да се отправят питания към КС по които и да е въпроси от кодекса, нито „основание депутати от БСП да участват в подписки за такова нещо”. Според него най-важното е кодексът да стигне до президента и бързо да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase