Генерал Атанас Атанасов. Снимка, архив БУлфото

Разкритията около служителката, изнасяла информация от ДАТО срещу заплащане, е кризисен ПР на прокуратурата и службите на изпълнителната власт. Целта е отклоняване на общественото внимание. Това каза пред bTV ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Вчера стана ясно, че във въпросната служба е разкрита служителка в деловодството, която срещу заплащане предоставяла информация на разследвани лица дали спрямо тях се прилагат СРС-та.

Според Атанасов целта на "поредната доза театър” от страна на институциите е да изместят от фокуса на общественото внимание „грандиозния скандал” с информацията, разкрита от Цветан Цветанов за прикривана измама с източване на ДДС от страна на лелята на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, която е майка на напусналия депутат от ГЕРБ Светлин Танчев.

Още по темата
Преди седмица Цветанов обяви, че главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче била потулена.

Атанасов смята, че към Цветанов първо трябва да се зададе въпросът щом майката на Танчев е разследвана за източване на ДДС, какво прави в листата на ГЕРБ. Второ, актът на главния прокурор трябваше да бъде постановление за образуване на досъдебно производство за злоупотреба с власт, а не декларация.  Според Атанасов на главния прокурор Сотир Цацаров трябва да му е ясно, че това дело ще му виси оттук нататък и докато дава такива уклончиви отговори в публичното пространство, се задълбочава съмнението, че това се е случвало.

На въпрос дали все пак съществува пазар за подобни СРС-та, Атанасов отговори, че подозира, че има такъв.

„Изкушила се е жената. Знам схемата, по която се работи – деловодството е мястото, където минават документите през двете посоки“, уточни той. Но тук става въпрос за друго – тази показна акция се прави, за да се каже: Забравете какво стана миналата седмица, вижте колкото добре работим. Тази информация за прикрита измама обаче е скандална", допълни Атанасов.

Според него делото срещу деловодителката би могло да се реализира в различни периоди от време. „След скандала от миналата седмица са решили да видят дали има нещо, което да се реализира тази седмица. То е задържано да седи на трупчета, ще му дойде времето, ще ни потрябва това дело“, обясни своята версия Атанасов.

По думите му службите със сигурност са знаели отдавна за „прегрешенията” на служителката в ДАТО. Те са чакали удобен момент – „такава информация се изпуска контролирано с цел създаване на определени нагласи в обществото, за съжаление, така се прави политика у нас”, смята още „реформаторът”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase