Архив: Булфото
fallback

ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%, ако евроизборите бяха днес. Това сочи национално представително изследване на Exacta Research Group за периода 5 - 11 февруари т.г., направено по поръчка на „Фокус“. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

ДПС, АБВ и "България без цензура" получават по 6%, Реформаторският блок - 5,6%, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3%, "Атака" - 1,8%, друга партия или коалиция - 5,1%. Няма да гласувам са отговорили 25,6 % от анкетираните.

За провеждане на предсрочни парламентарни избори са се обявили 47% от запитаните в изследването. Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си докрай. Това са 34% от респондентите, които са предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната. Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Според проучването Йорданка Фандъкова е най-одобряваният политик през февруари - с 51%. След нея е президентът Росен Плевнелиев  с 43%, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните.

Трети е Георги Първанов с 37% одобрение, като той е и най-одобряван ляв политик. Първанов губи 4% одобрение, в сравнение с декември, като неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Подкрепа за него са дали 55% от симпатизантите на БСП, а половината социалисти, участвали в изследването, твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.

Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%.  Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат - одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ.

След него са Ивайло Калфин, одобряван от 32% и от 56% от симпатизантите на БСП, премиерът Пламен Орешарски с 30% одобрение, Лиляна Павлова е харесвана от 29%. Още три дами, които активно присъстват на политическата сцена, печелят симпатии и приблизително равни позиции в топ 10 на българските политици. Това са Мая Манолова (с 25% одобрение), Татяна Дончева (с 25% одобрение) и Цецка Цачева (с 24% одобрение). 

По отношение на институциите - за последните два месеца парламентът губи 4% от доверието си, а правителството - 2%. С по 4% се покачва и неодобрение към работата на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите.

Според изследването кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите - 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата му.

Добри оценки дават отново привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС. В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.

След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

185

теди

преди 10 години

ГЕРБ са изборът на БГ!

184

Мария

преди 10 години

Нека сега някой да каже, че ГЕРБ не е първа политическа сила. За Бареков обаче съм изненадана. Не мога да повярвам, че човек като него дръпна толкова последователи. Интересно ще ми е да го наблюдавам в кампанията.

183

То

преди 10 години

За ГЕРБ съм съгласна, че водят, дори, че ще дръпнат повечв, ама кой би ще гласувал за Бареков?

fallback